Állítólagos fiával égetik az orosz propagandisták az új ukrán főparancsnokot

Állítólagos fiával égetik az orosz propagandisták az új ukrán főparancsnokot

A frontvonalon járt Rusztem Umerov védelmi miniszterrel egyetemben Olekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők új főparancsnoka. A vezérezredesnek nemcsak a valós, hanem a virtuális térben is meg kell vívnia a csatáit.

Valerij Zaluzsnij immár a partvonalról figyeli az orosz-ukrán háború alakulását. Volodimir Zelenszkij ukrán államfő éppen húsz napja, február 8-án menesztette a hadsereg főparancsnokát. A leváltás körülményeiről a Nagyító, a Ma7 médiacsalád közéleti elemző műsora február 9-ei adásában beszéltünk. Ha lemaradt volna róla, itt nézheti meg, a 20. perctől.

Jarábik Balázs külpolitikai szakértő portálunknak a háború két évét értékelve, a Zelenszkij–Zaluzsnij-konfliktus kapcsán elmondta:

A sikertelen nyári ellenoffenzíva miatt valakinek vállalni kellett a felelősséget. Ezt az elnök Zaluzsnijjal „vállaltatta” el. Egy másik ok, hogy egyértelműen nagy ellentét volt Zelenszkij és Zaluzsnij között arról, hogyan kell háborúzni. Márpedig háborús helyzetben ugyancsak nehezen tolerálható, hogy a hadsereg főparancsnoka, az elnök, és a katonai vezető között ilyen ellentétek feszüljenek. A hadseregben parancsot teljesítenek, és aki ellenszegül, azt le szokták váltani.

Zaluzsnij eléggé nyíltan feszült szembe az elnöki doktrínával, az Economist és a CNN hasábjain, ami Zelenszkijék szemében egy nagyon komoly ellenzéki tettnek minősült. Van ennek persze politikai vetülete is, Zaluzsnij a háború katonai ikonjává vált. Egy, a leváltása után készült közvélemény-kutatás szerint Zaluzsnij bizalmi indexe a lakosság körében 88-ról 94 százalékra emelkedett, míg Zelenszkijé 77-ről 60-ra csökkent. Zaluzsnij az Economist-beli cikkében azt írta, a frontok befagytak. Zelenszkij erre azt válaszolta, nem fagytak be, hanem harcolnak a végső győzelemig. És ez az, amit az ukrán társadalom számonkér rajta: mi a végső győzelem? A társadalom egyre nagyobb szegmense számára nyilvánvaló, a háborút nem lehet úgy megnyerni, ahogy Zelenszkij hirdeti, a Krím és Donyeck visszafoglalásával. Ő azonban ragaszkodik ehhez a narratívához.”  (A teljes interjút itt olvashatja.)

Zaluzsnij után a marsallbotot Olekszandr Sztanyiszlavovics Szirszkij, a Szárazföldi Erők addigi parancsnoka kapta meg.

Szirszkij belépője nem sikerült túl fényesen, alig hogy átvette a vezetést, az ukrán erőknek fel kellett adni Avgyijivkát. Az erődvárost az oroszok négy hónapig ostromolták.

Olekszandr Szirszkij azt írta Facebook-oldalán, hogy a bekerítés elkerülése, valamint a katonák életének és egészségének megőrzése érdekében úgy döntött, kivonja az ukrán egységeket a városból. A főparancsnok hozzátette, hogy a csapatok „kedvezőbb állásokba” vonulnak vissza. A kivonulásról szóló február 17-ei bejelentés előtt egy nappal az ukrán vezérkar arról számolt be,  az elmúlt 24 óra alatt az orosz csapatok 33 támadást hajtottak végre Avgyijivka ellen.

A kivonulásnak a katonai vetülete mellett politikai vonatkozásai is vannak. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági koordinátora úgy fogalmazott: nem azért vonultak ki az ukránok, mert

Hírdetés

ne lennének kiképezve, vagy ne lenne meg a taktikai érzékük, hogy megvédjék magukat és a várost, hanem a Kongresszus tétlensége miatt”.

Szirszkij, talán részben azért is, hogy elterelje a figyelmet az avgyijivkai kudarcról, hétvégén a védelmi miniszterrel karöltve a frontra látogatott.

„A hadseregcsoportok parancsnokait meghallgatták a felelősségi körükben kialakult helyzetről. Az ellenség rendszeresen megrohamozza csapataink állásait. Sok területen a helyzet összetett, és folyamatos ellenőrzést igényel.

A látogatás során részletesen elemeztük a jelenlegi helyzetet és megbeszéltük a szükséges további lépéseket, elsősorban a csapatok légvédelmi rendszerekkel történő drónok és légicsapások elleni védelmét, valamint a front egyes területeinek megerősítését” – írta Szirszkij a Facebookon a frontlátogatásról.

Az egységek harcképességének, stabilitásának és irányításának javítása érdekében azonnal több döntést is hozott a helyszínen.

A nehéz helyzet ellenére katonáink bátran tartják soraikat és pozíciójukat. Az ellenség helyrehozhatatlan veszteségeket szenved”

– zárja bejegyzését a főparancsnok, bár az utolsó mondatot nem tudni, mire alapozza.

Az új ukrán katonai vezetőnek azonban nemcsak a valós, hanem a virtuális térben is kell hadakoznia. Az orosz oldalakon, Telegram-csatornákon nagyot ment az a videó, amelyet a magát az ausztráliai kozákok atamánjának tartó Szemen Bojkov készített Ivan Szirszkijjel, Olekszandr Szirszkij állítólagos fiával.

Ebben Ivan Szirszkij gratulált az oroszoknak Angyijivka bevételéhez.

Egy ilyen szellemű nyilatkozat nyilván rossz pont lehetne egy ukrán katonai vezetőnek, ám a helyzet az, hogy Ivan Szirszkij nem Olekszandr Szirszkij fia, hanem volt felesége előző házasságából származó gyermeke, akit az ukrán főtiszt nem fogadott örökbe, előző feleségétől pedig 2009-ben elvált. A nő, gyermekeivel és új férjével Ausztráliába emigrált. Olekszandr Szirszkij nem tartja vele a kapcsolatot.

Ez is egy jó példája lehet annak, az ágyúk és rakétarendszerek mellett a propaganda is hatásos fegyvere a 21. század háborúinak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »