Állítólag született egy olyan békeajánlat, ami alapján lehet megegyezés

Állítólag született egy olyan békeajánlat, ami alapján lehet megegyezés

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő írja a Facebook-oldalán:

Herszont most lehet, hogy tényleg elhagyják az oroszok – még talán magát a várost is, nem csak a falvakat, ahonnan már látni a képeket. Mi lehet a háttérben?

Nem tudni olyan közvetlen katonai nyomásról, ami ezt indokolná, persze hosszabb, több hónapos távon nehezen tartható volt a régió a gyenge utánpótlással. Lehet az is, hogy magát a várost védeni fogják.

Egy forrásom szerint a hír, hogy egy olyan békeajánlat van, ami alapján lehet "megegyezés", valós. Ez a Donbasz és Krím cserébe Zaporizsjéért és Herszon megyéért, azaz Ukrajna területi veszteséget fogad el, de Oroszország lemond a szárazföldi összeköttetésről a Krímig.

Hogy ennek milyen keretet adnak, nem látom, hiszen jogilag orosz területről van szó Moszkva szemében, Ukrajna meg ugyan miért adna fel területet, amikor "győz"?

Hírdetés

De ha akarnak, lehet diplomáciai formulát találni – népszavazásokat a jövőben, stb. Oroszország továbbá a lefoglalt 300 milliárd dollárját háborús jóvátételként odaadná Ukrajnának, ami viszont vállalná, hogy semleges ország marad.

Bármi is igaz, ez a herszoni kivonulás, de az egész hadjárat felér egy stratégiai vereséggel Oroszország számára.

Van a szöveg, a propaganda, az Azovsztal biolaborja szintű primitív hazugságok, a kommentelés, és van a valóság: az orosz hadsereg és az orosz állam sokkal gyengébb annál, amit magáról gondolt, és amit a világ gondolt róla.

Ez a háború stratégiai bukás, még ha meg is tartanak valamennyi földet – ahogy egyébként az elején megmondtam. Ezt már február 24-én elvesztették, amikor egy gyenge és kicsi hadsereggel, ami maximum a déli régióra lett volna elég, megtámadták egész Ukrajnát.

De ez olyan orosz stratégiai vereség, amely Oroszországot nem teszi irrelevánssá, hiszen megannyi ásványkincse és atomarzenálja miatt központi szereplő marad a világban.

Presztízse viszont évtizedekre a mélybe hullik…

PS. Ha tényleg kiürítik a teljes nyugati partot hídfő megtartása nélkül, az biztos, hogy Odesszát feladták, de katonai racionalitása van a dolognak – a felszabaduló csapatokat bevethetik Donbaszban, mert a folyó jól védhető, oda nem kell sok. Ha marad hídfő, Herszon városa vagy Nova Kakhovka előtt, az nyitva hagy opciókat.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »