Állítólag orosz-izraeli keretegyezmény született arról, hogy szabad kezet kapnak Szíriában a zsidók

Állítólag orosz-izraeli keretegyezmény született arról, hogy szabad kezet kapnak Szíriában a zsidók

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Ávigdor Lieberman izraeli hadügyminiszter csütörtökön Moszkvában tárgyalt a szíriai helyzetről, pontosabban az orosz, az izraeli és a szíriai kormánycsapatok közeljövőben folytatott lehetséges katonai tevékenységéről. A tegnap létrejött orosz-izraeli keretegyezményről – orosz forrásra hivatkozva – a Sárk el-Auszát arab nyelvű napilap szivárogtatott ki részleteket. Az egyezmény szerint Bassár el-Ászád katonái újra fölvonulhatnak az Izrael által megszállt Golán-fennsík és Szíria határán, Izrael őket nem támadja, de a Szíriában tartózkodó Hizbulláhot és az irániakat igen.

A Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Ávigdor Lieberman izraeli hadügyminiszter tegnapi, moszkvai megbeszélésekor létrejött keretegyezményt hosszabb ideje tartó zsidó-orosz diplomáciai alkudozás, így Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök oroszországi látogatása előzte meg. A moszkvai találkozón a többi között jelen volt Támir Heimann, az izraeli hadsereg titkosszolgálatának (ÁMÁN – אמ’ן) főnöke is. A szaúd-arábiai tulajdonú, Londonban megjelenő, arab nyelvű Es-Sárk el-Auszát című napilap egy meg nem nevezett, magas beosztású orosz diplomatára hivatkozva az orosz-izraeli keretegyezmény lényeges pontjait a következőképpen foglalta össze:

1. Szíria törvényes kormányának hadserege az orosz-izraeli megállapodás értelmében hadműveleteket indít a Dél-Szíriában magukat még tartó iszlamista terroristák ellen, majd a 2011-ben kitört háború előtti helyzetnek megfelelően Bassár el-Ászád katonái újra elfoglalhatják állásaikat az Izrael által megszállt Golán-fennsíkon levő határ mentén. Izrael föltétele viszont az, hogy a Szíria déli országrészében tartózkodó, eddig Bassár el-Ászád hadseregével a terroristák ellen vállvetve küzdő Hizbulláh libanoni és más sí’ita szervezetek harcosai, valamint az iráni fegyveresek, katonai tanácsadók ne vehessék ki részüket az említett szíriai területek fölszabadításából, hanem első lépésként távolodjanak el 30 kilométerre a határtól.

Hírdetés

2. Moszkva szabad kezet ad Izraelnek a Szíriában levő célpontok támadására azzal a föltétellel, hogy azok nem irányulhatnak a Bassár el-Ászád elnök kormánycsapatai ellen, és semmiféleképpen nem gyengíthetik a Szíriai Arab hadsereg katonai ütőképességét. Az egyezmény kitér arra is, hogy Izrael óvakodik a Szíriában tevékenykedő, a Bassár el-Ászád elnököt támogató orosz katonai tanácsadók elleni támadásoktól.

Orosz forrás szerint a Szíriai Arab Hadsereg most a legfontosabb feladatának tartja a szíriai-jordániai határhoz közeli Dárá’á várostól (Dárá’á kormányzóság székhelye – J. K.) kissé délre fekvő En-Naszíb határátkelő, valamint a Dárá’á városától 37 kilométerre északra levő, az Izrael által megszállt Golán-fennsíkra szabad kilátást biztosító Tell el-Hárrá nevű magaslat visszahódítását a terroristáktól. Bassár el-Ászád csapatai ezen kívül szeretnék minél hamarabb felszabadítani a már említett Dárá’á városától 30 kilométerre észak-keletre levő Boszrá el-Hárír (بصرالحرير) nevű, a bibliai időkbe visszamenő történelmű kisvárost a terroristáktól.

Egyébként az amerikaiak, törökök és velük szövetséges kurdok által elfoglalt, illetve a magukat kisebb területeken még tartó iszlamista terroristák ellenőrizte kisebb országrészeken kívül a Bassár el-Ászád elnök parancsnoksága alatti Szíriai Arab Hadsereg gyakorlatilag ura Szíriának. A keretegyezményre vonatkozó hírt hivatalosan még Izraelben sem erősítették meg. De ami még fontosabb: eddig az elsősorban érintett szíriai kormány sem kommentálta az állítólagos orosz-izraeli megállapodást.

Juszef el-Kudszi – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »