Állítólag megvertek egy szír nőt Magyarországon

Egy szír asszony elmondása szerint egy büntetés-végrehajtási intézetben eszméletlenre verték. A BVOP cáfol.

Még január 2-án közölt hosszabb németországi riportot a The New York Times, melyben az Európába érkező nőket ért erőszakos cselekményekről írnak az elszenvedőkkel, szociális munkásokkal, pszichológusokkal folytatott beszélgetések alapján. Volt, akit szexuális szolgáltatásért cserébe utaztatott embercsempész, mások arról számoltak be, hogy rendőrök vegzálták őket. Egy szíriai asszony egy magyarországi esetről mesélt: azt mondta, hogy egy börtönőr eszméletlenre verte őt, amikor visszautasította a férfi közeledését.

Nem is találkozhatott börtönőrrel?

Hírdetés

A történtek kapcsán több hazai orgánum, köztük a Magyar Idők és a Vs.hu és a Népszava is a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságához (BVOP) fordult azzal a kérdéssel, hogyan fordulhatott elő ilyen eset. A BVOP válaszában cáfolta, hogy megtörténhetett, amit a nő állít, mégpedig azért, mert a büntetés-végrehajtási (bv) intézetekben csak férfiak vannak idegenrendészeti őrizetben. Migráns nők ide nem kerülhetnek be, így börtönőrökkel sem kerülhetnek kapcsolatba.

Nem tudni, hová kerülnek a nők

A BVOP portálunknak is megerősítette a fenti lapoknak közölt választ, de azt nem tudták megmondani, hogy az idegenrendészeti eljárás során őrizetbe vett nőket hol helyezik el. A bevándorlási hivataltól viszont azt már sikerült megtudni, hogy az őrizetet a hivatal és a rendőrség is elrendelheti, és mivel a BVOP rendelkezik a legnagyobb kapacitással az őrizetbe vettek elhelyezésére, így az ő intézményeikbe kerül a legtöbb migráns. Arról viszont későbbre ígértek választ, hogy az őrizetbe vett hölgyeket hol helyezik el az eljárás elindítását követően. Amint megkapjuk az információt, frissítjük cikkünket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »