Állatvédők patkányozták le a farkasölő pécsi igazgatót

Az online népharag Szatyor Miklós, a szombaton megszökő farkast lelövő pécsi állatkert igazgatója ellen fordult. A rendőrségi vizsgálat még folyik, de közel tízezren már így is biztosak az igazukban: a megtört vezetőnek mennie kell. Farkasok közt élő szakértők azonban csendre intenek.

Szatyor Miklós lehet a magyar Walter Palmer. A pécsi állatkert igazgatója ugyan nem egy közkedvelt, már-már hírességnek számító élőlény életét oltotta ki, hanem egy olyan farkasét, amelynek még a nemét sem tudják, de mégis napok alatt magára haragította az állatvédőket és a Facebook népét. Annyira, hogy egy állatvédő például kijelentette: „Börtönbe az ilyen patkányokkal!” (Gyűjtöttünk még néhány hozzászólást, lásd a keretben – a szerk.)

Ősi ösztön

A hozzászólást egyébként egy olyan fénykép alá írta a Szatyor Miklóst elítélő facebookozó, amelyet Pataki Gábor, az Állatvédő Liga vezetője osztott meg. A fotó 2008-as, Szatyor látható rajta, amint egy terepjáróban egy állati tetemet vonszol. Felróják neki ezt követően azt is, hogy rendszerint pózol tigrisek prémjével vagy kiterített krokodilok bőrével, nyilván idő kérdése és megtalálják azt az interjút is, amelyben Szatyor elmondja, hogy szerinte hobbija, „a vadászat jól megfér az állatszeretettel. A vadászat ősi emberi ösztön, ugyanakkor része az állatgazdálkodásnak is. Másrészt híres vadászaink voltak a legnagyobb állatbarátok”.

Az állatkert igazgatójának lemondását azért követelik online petícióban és Páva Zsolt városvezetőnél immár tízezren, mert saját kezűleg lőtte le azt a farkast, amelyik szombat délelőtt szökött meg. Az állat huszonnégy órája sem volt az intézményben, pénteken érkezett két társával Olaszországból. Az itatók feltöltésekor szökött meg, érdekes módon, állítólag a kifutóját villanypásztorral is határoló két és fél méter magas kerítésen át, majd az állatkert területéről is sikerült megszöknie. Az igazgató később kiadott közleményében azt írja: azonnal megkezdték a vizsgálatot, amely megállapította, hogy emberi mulasztás nem történt, a kifutó pedig megfelel a jogszabályi előírásoknak.

Vasárnap aztán Szatyor bejelentette, hogy nem keresik tovább az állatot, viszont a távirati irodának többen azt mondták, hogy látták a farkast a Mecsekben. Ők engedély nélkül tartózkodtak itt, a bama.hu percről percre tudósításában benne is van, hogy egy olvasójuk arról számolt be, hogy a Biokom (a Pécsi Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Kft. – a szerk.) láthatósági mellényes kollégája közölte velük, hogy farkas van a területen, nem ajánlatos útnak indulni. „De többen is elindultak (gyerekkel) a Tubes felé” – zárul a bejegyzés.

Szökött farkasra figyelmeztető felirat a pécsi parkerdőben, Pécs közelében 2015. november 1-jén Fotó: Sóki Tamás / MTI

Hírdetés

 

Nem az első szökés

A kilövésre vasárnap került sor. Szatyor szerint a tőle 50-60 méterre tartózkodó állat a közeledésre fenyegető magatartást tanúsított, hangosan morgott, majd az erdő felé elindult. Az igazgató hozzáteszi, hogy az „altató eszközökkel rendelkező kollégák nem voltak a közelben”, és nem is érték el őket, azonnal döntött. Felidézi, hogy 1995-ben már kiszökött egy farkas Pécsett, négy gyermeket és két felnőttet támadott meg, a gyerekek nagymamája pedig sokkot kapott és meghalt. Meg is szólalt az akkori támadás egyik áldozata, aki elmondta: szerinte az igazgató jó döntést hozott.

Szatyor a közleményben nem említi, de a „farkasemberként” ismert Horkai Zoltán az Origónak elmondta: őt hívta fel először tanácsért, és nem tudott jobbat mondani. Horkait nagyon felbosszantották a „magukat állatvédőnek tartó méregzöldek, csak egy laikus idióta gondolhatja, hogy az igazgatót ki kellene rúgni, vagy hogy az állatot el lehetett volna kábítani.” Megjegyezte, tizenkilenc öltés van az arcában, olyan farkas harapdálta össze, amelyet régóta gondoz, ismer.

A szökő farkas semmivel sem törődik

Páva Zsolt a következő közleményt küldte el több médiumnak is az eset kapcsán: „Azon az állásponton vagyok, hogy az állatkert első számú vezetőjének ilyen esetben közvetlenül, a lehető legkomolyabb mértékben részt kell vennie a kutatásban és a probléma megoldásában. Családapaként és polgármesterként is az a véleményem, hogy az emberi élet védelme mindennél előbbre való, s úgy gondolom, adott szituációban az állatkert vezetője mérlegelni tudta, mi a legjobb döntés. Szinte pontosan húsz esztendővel ezelőtt négy gyermeket és két felnőttet támadott meg Pécsett egy szökött farkas, az eset során egy idős hölgy életét vesztette. Most sikerült ártalmatlanítani az állatot, így nem sérült meg senki az eset során. Ez a legfontosabb. Természetesen, ha a vizsgálatok – legyenek azok belső vagy rendőrségi eljárások – bármilyen szabályszerűtlenséget mutatnak ki, annak megfelelően hoz intézkedéseket a jövőben az önkormányzat.”

Megkerestük az igazgatót, aki előre bocsátotta, nagyon megviselte az eset, de bízik benne, hogy Páva nem mozdítja el. Hangsúlyozta, hogy a zöldhatóságok és az állatkert saját vizsgálata lezárult ugyan, de a rendőrségé még folyamatban van. Szatyor az MNO-nak felidézte, hogy az állat egy a kifutó két és fél méteres kerítése után egy körülbelül kétméteres kerítést ugrott át. Amire alighanem azért volt képes a farkas, mert a felújítás miatt a közelben dolgozó munkagépek hangjától ijedhetett meg.

Európai szürkefarkas a pécsi állatkertben 2008-ban Fotó: Kálmándy Ferenc / MTI

Ilyenkor pedig úgy dolgozik a farkasokban az életösztön, hogy nem törődnek semmivel, az őket megütő árammal sem. Ezt már Kuli Bálinttól, a veresegyházi medveotthon állatokért felelős igazgatójától tudjuk, akinek szintén kikérte a tanácsát a pécsi igazgató. Kuli a szökés kapcsán nem a levegőbe beszél, náluk egy, a pécsinél magasabb, 2,7 méteres kerítésen nem sokkal ezelőtt szökött meg egy farkas. Az a történet szerencsésen végződött, míg a veresegyházi intézet vezetője hangsúlyozza, hogy a pécsi esetben minden balul sült el. Végig stresszes volt Miklós, állítja barátjáról Kuli, aki szerint ez érthető is: „én farkasok között élek szinte, nekem más a félelemküszöböm”. Szatyor Miklóst kimondottan jó szakembernek tartja, és reméli, hogy a pécsi polgármester nem hallgat majd a petíciót aláírókra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »