Áll a bál Teherán utcáin

Áll a bál Teherán utcáin

Folytatódnak a kormányellenes tüntetések Iránban, ismét ezrek követelték a legfőbb vallási vezető lemondását. A tiltakozások a szegénység miatt kezdődtek, de sokan már azt is követelik, hogy Teherán vonja ki erőit a régiós háborúkból, így Szíriából és Jemenből is. A perzsa államban legutóbb 2009-ben voltak nagyobb ellenzéki tüntetések.

Nem megszokott dolog az iráni főváros utcáin, hogy ezrek követelik a legfőbb vallási vezető, Ali Hámenei ajatollah lemondását. Teheránban három napja tartanak a kormányellenes tüntetések, a demonstrálók a rendőrökkel is összecsaptak.

Hírdetés

Az utcai megmozdulások eredetileg a növekvő szegénység miatt kezdődtek az ország északkeleti részén, és onnan terjedtek át több nagyvárosra. A demonstrálók a kormány külföldi beavatkozásai ellen is tiltakoznak, Teherán ugyanis a szíriai és a jemeni polgárháborúban is szerepet vállal.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-oldalán figyelmeztette a rezsimet, hogy ne sértse meg a tüntetők emberi jogait. A perzsa állam kormánya viszont azt közölte, hogy külföldi nagyhatalmak ügynökeinek tekinti a demonstrálókat, és a kormányellenes tiltakozásokkal egy időben utcára hívta a híveit.

Legutóbb 2009-ben voltak tömegtüntetések a kormány ellen Iránban, akkor az erőszakos tömegoszlatásokban több mint hetvenen haltak meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »