„Áll a bál” Németországban a nagykoalíció miatt

„Áll a bál” Németországban a nagykoalíció miatt

BUDAPEST, BERLIN. Úgy tűnik, hogy folytatódhat a nagykoalíciós kormányzás Németországban, bár a megállapodást mégsem övezi osztatlan siker. Angela Merkel azt mondta: magas, de elfogadható árat fizetett a pártja, a CDU, egy stabil kormányért.

Angela Merkel a német közszolgálati televízióban úgy fogalmazott: őt felkérték a választások előtt, hogy még egy ciklusban legyen kancellár, és ő tartja a szavát – emlékeztetett Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna  műsorában. Hozzátette: a kancellár bizonytalan volt, és több kérdés elől kibújt, például ami a német külügyminiszterrel való együttműködésre vonatkozott.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) főtitkára azt mondta: ha még fél napig tartottak volna a koalíciós tárgyalások, övék lenne a kancellári szék is. A kijelentésével kifejezte, hogy Merkelnek sok kérdésben kellett meghátrálnia – vélekedett a szakértő.

Hírdetés

A ZDF országos köztelevízióban vasárnap este sugárzott interjúban Merkel kiemelte, hogy fájdalmas veszteség a CDU számára a pénzügyminisztérium átadása a Német Szociáldemokrata Pártnak, de az alternatíva az lett volna, hogy a tárcák elosztásáról szóló vita miatt nem alakul meg a kormány, holott a koalíciós szerződés tartalmi kérdéseiről már megállapodtak.

Ez vállalhatatlan lett volna a választók előtt – mondta Angela Merkel. A CDU, a bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) és az SPD újabb nagykoalíciójának alternatívája a kisebbségi kormányzás vagy az előrehozott választás. Egyik sem jobb annál, hogy nem egy CDU-s, hanem egy SPD-s politikus tölti be a pénzügyminiszteri tisztséget – mondta Angela Merkel.

Nógrádi György szerint nem lehet eltekinteni attól, hogy bár a pénzügyminiszternek óriási a mozgástere, a kancellár felette áll. „A mostani pénzügyminiszter-jelölt egy tehetséges szociáldemokrata politikus, de nem pénzügyi szakértő, és egy város polgármesteri székéből érkezik” – fogalmazott a szakértő.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »