Áll a bál Muzslán. A gyerekek többsége tegnap nem ment iskolába

Áll a bál Muzslán. A gyerekek többsége tegnap nem ment iskolába

Áll a bál Muzslán a helyi iskola igazgatónőjének leváltása miatt. A gyerekek kétharmada a döntés miatt tegnap nem ment iskolába.

Farkas Iván (MKP) polgármester április 4-én felmentette tisztségéből Zalaba Zsófiát, a helyi magyar alapiskola igazgatónőjét. Válaszul tiltakozásként a szülők kétharmada (160 gyerekből 108) nem vitte iskolába gyerekeit, a tanári kar több mint fele pedig feketébe öltözve jelent meg munkahelyén.

Farkas Iván, aki egyébként az MKP országos elnökségének tagja, a párt gazdasági alelnöke és az MKP Nyitra megyei frakciójának vezetője szerint  az állami tanfelügyelet súlyos törvénysértéseket állapított meg az iskola működtetése során. Elmondása szerint Zalaba Zsófiának nncs megfelelő képesítése, az iskolát atrocitások közepette vezeti, a tanintézményben gyakori a szóbeli és olykor a fizikai  erőszak, ami miatt a gyerekek nem érzik biztonságban magukat és vannak szülők, akik emiatt más iskolába íratták a gyerekeiket.

Zalaba Zsófia szerint ugyanakkor a tanfelügyelet jelentésében szerepel az is, hogy a diákok 85 százaléka biztonságban érzi magát az iskolában. A szülői szövetség és a diákok többsége a JoJ TV csütörtöki helyszíni riportja szerint elégedett az iskolával.

Zalaba Zsófia korábban a Körképnek úgy nyilatkozott, hogy az iskola színvonalát nagyon jónak, dicséretesnek tartja.

A Joj TV tegnap megszólaltatta Viera Kalmárovát az állami tanfelügyelet főfelügyelőjét is, aki az iskoláról szóló jelentés kapcsán elmondta, hogy „a feltárt hiányosságokat semmiképpen sem lehet súlyos hiányosságoknak tekinteni. Az ország több iskolájában is hasonló a helyzet, és egy fenntartó sem használta ezt ki az oktatási intézmény vezetőjének leváltására. Amennyiben valóban súlyos hiányosságok állnának fenn, maga a tanfelügyelet kérvényezte volna az igazgatónő visszahívását“.

Hírdetés

A muzslai alapiskola körüli történések nem újkeletűek. A dolgok hátterében a jelenlegi polgármester, Farkas Iván, és elődje, Drapák Károly és érdekköre közti konflikus áll. Maga Zalaba Zsófia egyébként Drapák Károly keresztlánya.

A Körkép.sk tavaly augusztusban tényfeltáró cikkében vizsgálta meg a dolgok hátterét. Oknyomozó cikkünkről itt olvashat.

Az egész ügy és annak nyilvános lecsapódása a közösségi médiában (itt és itt) egyébként, úgy ahogy van, méltatlan az egész községre nézve. Függetlenül attól, hogy muzslai lakosként ki melyik oldalon áll.

A JoJ TV tegnapi riportja:

Körkép.sk/KZS

Nyitókép: Muzsla község fb-oldala

További ajánlott írások:


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »