Áll a bál Brüsszelben a vakcinabotrány miatt

Folyamatos a vakcinabeszerzések miatti nyilatkozatháború Brüsszelben, miután az uniós országokba a vártnál kevesebb oltóanyag érkezik. Eközben egy friss uniós szabályozás megszigorította a robbanószerkezetek házi előállításához felhasználható vegyszerek használatát és forgalmazását – többek között ezekkel a témákkal foglalkozott a Kossuth Rádió Európai idő című műsora.

Míg az Egyesült Királyságban már a lakosság 15 százalékát beoltották, addig az EU-ban még a leggyorsabban vakcinázó Máltán is alig éri el ez a szám ennek a felét, a tagállamok többsége három százalék körül áll. A korábban az uniós szállítmányokkal számoló, aztán az orosz és kínai vakcinát vásárló, nem uniós Szerbia is jobban áll a tagállamok többségénél – hangzott el a Kossuth Rádió, Európai idő című műsorában.

Hírdetés

„A számok kulcsfontosságúak, mivel az oltási folyamat sebességén emberéletek múlnak, és nem mindegy a gazdaságnak sem. A lassú vakcinaszállítások a belga gazdaságnak például hatszázmillió euró többletkiadást jelentenek hetente. Mindez egyértelműen megmutatja miért került össztűz alá az uniós vakcinabeszerzést bonyolító Európai Bizottság” – emelte ki Baraczka Eszter műsorvezető-szerkesztő.

Mindezt súlyosbítja, hogy az Európai Parlamentet egyre jobban zavarja a szerződések átláthatóságának hiánya. Valamennyi frakció zárt ülésen kérte számon a lassú vakcinabeszerzést és a szerződések titkosítását, Ursula Von der Leyentől, az Európai Bizottság elnökétől.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »