Alkotmányjogász az új államfőről: egyénisége sokat tágíthat az elnök mozgásterén

Alkotmányjogász az új államfőről: egyénisége sokat tágíthat az elnök mozgásterén

A köztársasági elnök megtestesíti a nemzet egységét és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, amellett, hogy a magyar állam képviselete is kiemelt hatásköre – mondta Cservák Csaba, de szerinte Sulyok Tamásnak alkotmányjogászként más szerepe is lehet az államfői székben.

„A közvélekedés szerint Magyarországon – a jogkörök alapján – a köztársasági elnök szimbolikus, legalábbis néhányan így fogalmaznak, de én ezzel nem értek teljesen egyet, hiszen számottevő hatáskörei vannak” – fogalmazott Cservák Csaba az InfoRádióban. Elmagyarázta, hogy a magyar kormányzati rendszer parlamentáris, a köztársasági elnök pedig nem rendelkezik napi végrehajtási, közigazgatási hatáskörökkel, hanem leginkább a kontrollszerepe jelentős: előzetes normakontrollt kérhet az Alkotmánybíróságtól, visszaküldhet megfontolásra törvényeket a parlamentnek, élhet a kegyelmezés jogával, és jó pár tisztségre jelölési-kinevezési joga van.

„Az elnök személyisége, egyénisége, képzettsége nagyon sokat tud módosítani vagy tágítani ezen a körön”

– tette hozzá az alkotmányjogász, mert szerinte a személyiség jelentős részben hat az elnöki működésre, ami nemcsak a jogkörökön múlik, hanem az egyéniségen is, hogy mennyit tesz hozzá, mennyire tágítja az államfő mozgásterét. Például, ha egy tekintélyes jogász a köztársasági elnök, akkor kellő rálátással rendelkezik az alkotmányos működésre is – magyarázta.

Cservák Csaba úgy véli, sok múlik az adott államfő hivatalán, olyan hivatalvezetővel, jogi főtanácsadókkal kell rendelkeznie, hogy a hivatal és az elnök működését ne lehessen jogi alapon támadni. „A mai átpolitizált légkörben sajnos mindent és mindenhogyan támadnak, ezért is fontos, hogy jogi hibát ne kövessen el az államfő” – fogalmazott az alkotmányjogász, hozzátéve: ha a köztársasági elnök komoly alkotmányjogász, akkor önmaga is kellő bölcsességgel rendelkezik az ilyen jellegű kérdésekben.

A hétfőn megválasztott új államfő, Sulyok Tamás Országgyűlésben elmondott beszédében több mindent érintett, a többi között a jogászi pálya melletti elkötelezettségét, felvázolva saját szemléletmódját, hogy miként áll a hivatalhoz, valamint – ahogy az InfoRádió Aréna című műsorában Csizmadia Ervin elemző is fogalmazott –, párhuzamba állította a magyar és az európai dimenziót, illetve párhuzamosságot vont közöttük.

Hírdetés

Arra a kérdésre, hogy beszéde alapján mire számíthatunk az új köztársasági elnöktől, Cservák Csaba azt válaszolta, hogy az utóbbi párhuzam a soros uniós elnökség miatt lehet fontos a következő időkben, de az államfőnek emellett is számos külpolitikai hatásköre van; példaként említhető, hogy delegációkat fogad, és ő nevezi ki a nagyköveteket.

„A köztársasági elnök megtestesíti a nemzet egységét és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, ami mindenképpen kiemelendő – hangsúlyozta az alkotmányjogász – de emellett a magyar állam képviselete is egy rendkívül jelentős, kiemelt feladata és hatásköre. Következésképp

az államfőnek nemcsak a belső szuverenitás szempontjából kell megjelenítenie az államhatalmat, hanem a külső szuverenitás szempontjából is.

Tehát Magyarországot és a magyarságot a külföldi államok és külföldi személyek előtt képviseli, ezért rendkívül fontosak az ő cselekedetei, akár az utazásai, akár a tárgyalásai” – mondta Cservák Csaba.

A teljes interjú csütörtök este 8 óra után, az InfoRádió Paragrafus című magazinműsorában lesz hallható.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »