Alkalmazások és tudományos kötetek készülnek a mohácsi csata ötszázadik évfordulójára

Alkalmazások és tudományos kötetek készülnek a mohácsi csata ötszázadik évfordulójára

Online alkalmazásokkal, tudományos, ismeretterjesztő kötettel és egy albummal is készül a mohácsi csata ötszázadik évfordulójára a Magyar Nemzeti Levéltár, amely már elkezdte az előkészítő munkálatokat a 2026-os évfordulóra.

Bár még két év van a jubileumig, de az előkészítő munkák már megkezdődtek – írja közleményében az intézmény.

A kormány korábban megvásárolta a Batthyányaktól azt az ötszáz középkori oklevelet, amelyek a család több ezer dokumentuma közül a Magyar Nemzeti Levéltárból még hiányoztak. Ezek között van néhány olyan, amely a mohácsi csatához kötődik. Ezek az oklevelek adták az ötletet az online alkalmazáshoz.

A tervek szerint térképre viszik, hogy a török csapatok miként indultak el, és érkeztek meg délről, valamint ezzel egy időben miként gyűlt össze a zsoldosokkal kiegészült magyar sereg az ország minden részéből.

Hírdetés

A török levéltárral való jó kapcsolatnak köszönhetően a korabeli oszmán hadinaplók is rendelkezésre állnak, így pontos információk lesznek az I. Szulejmán által Mohácsra vezetett seregről és annak vonulásáról is.

Szó lesz benne többek közt a fegyverzet változásáról, vagy a csata európai és világtörténelmi dimenzióiról is, rámutatva az összefüggésekre. Kitérnek majd az illusztrációkkal ellátott kötetben arra is, hogy a mohácsi csata a hadseregek átszervezésének időszakára esett, így 1526-ban II. Lajos lényegében egy középkori lovagsereggel vette fel a harcot a modern, már tüzérséget használó oszmán hadakkal.

A Levéltár az Osztrák Állami Levéltárral közösen is készül az ötszázadik jubileumra, ezért a két intézmény együtt fogja kiadni a Turco-metszeteket. Giulio Turco hadmérnök a 16. század végén azt a feladatot kapta a haditanácstól, hogy készítsen jelentést arról, miként lehetne modernizálni a végvárakat, hogy azok hatékonyan ellent tudjanak állni a török erőknek.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »