Alkalmatlan hazugozással indult a Dobrev-Márki-Zay-vita, végül meg nem támadási szerződést kötöttek

Alkalmatlan hazugozással indult a Dobrev-Márki-Zay-vita, végül meg nem támadási szerződést kötöttek

Az elmúlt napok feszültsége volt az első téma. Márki-Zay Péter elmondta, hogy Popovics Juditnak államtitkári pozíciót ígértek, fenyegették, majd megakadályozták az indulását. Dobrev Klára szerint Márki-Zay Péter nem mond igazat.

"Nem tartalak téged alkalmasnak a miniszterelnöki pozícióra" – mondta a DK jelöltje Márki-Zaynak. Dobrev Klára morálisan és szakmailag is elfogadhatatlannak tartja ellenfele viselkedését.

Márki-Zay Péter szerint ő nem hazaárulózott, csak azokra a párbeszédes politikusokra értette ezt, akik Karácsony Gergelyt támogatták, de a második fordulóban beálltak Dobrev Klára mögé. A DK jelöltje visszautasította a vádaskodást.

Miért nem született meg a közös nyilatkozat szombaton? Márki-Zay Péter szerint Dobrev Klára erről nem pontosan tájékoztatta a nyilvánosságot. A hódmezővásárhelyi polgármester szerint mindketten megbékülésre akarták felhívni a követőiket, de Márki-Zay abba nem egyezett bele, hogy megfogalmazzák azt is: mindkettejüknek ugyanannyi esélye van.

Márki-Zay szerint Dobrevnek is rá kellene szavaznia

Márki-Zay Péter alkalmas jelöltnek tartja Dobrev Klárát, de szerinte neki van a legkevesebb esélye legyőzni Orbán Viktort. A hódmezővásárhelyi polgármester megjegyezte: Dobrev Klárának is rá kellene szavaznia.

Dobrev Klára elmondta, arra készült, hogy egészségügyről, oktatásról beszélnek majd. Nem örül neki, hogy személyeskedés lett az előválasztásból. Szerinte az emberek egy picit elveszítették a reményt, de most szeretné visszaadni nekik.

Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy trollok hada támadta őt és a családját is, azt is kijelentette, hogy a Fidesz is becsatlakozott a kampányba Dobrev Klára mellett. A DK jelöltje szerint gond van Márki-Zay Péter valóságérzékelésével, és rossz irányba indult el a kampányban.

Rugdosás és zsarolás

Abban egyetértünk, hogy Polt Péter hatalmát nem lehet elfogadni – terelte nyugodtabb irányba a vitát Márki-Zay Péter. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ne a személyeskedésről szóljon a vita, de egyet azért még odaszúrt: mindenki eldöntheti, hogy ki mond igazat, ha nyilvánosságra hozzák az sms-eket, és azt is felvetette: hogy lett az összegyűjtött 82 ezer ajánlásból kevesebb mint 40 ezer?

Dobrev Klára szerint aki az ellenzéki összefogást rombolja, az nem fog tudni megküzdeni Orbán Viktorral. Márki-Zay Péter szerint ő nem árt az egységnek, és arra hívta fel a figyelmet, hogy meg kell nézni, kit hány szervezet támogat, és hány korábbi miniszterelnök-jelölt támogat.

Dobrev Klára szerint mögötte nem csak a legerősebb ellenzéki párt áll, hanem az a tudás is, hogy mindenkire szükségük van. Utóbbiban egyetért Márki-Zay Péter. "Nagyon kérlek, ne rugdosd" ezeket a pártokat – mondja Dobrev, "és ne zsaroljuk" – reflektált Márki-Zay. A DK jelöltje szerint a zsarolást a rendőrségen kellene jelezni, ezután arról szólt a diskurzus, hogy ki kinek az sms-eit fogja nyilvánosságra hozni.

Kinek van nagyobb esélye?

Márki-Zay Péter szerint lényegesen kevesebb esélye van Dobrev Klárának legyőzni Orbán Viktort. Ezt szerinte kutatások igazolják. Példaként a Medián felmérését említette.

Dobrev Klára azt mondta, hogy Márki-Zay Péter csak egyetlen mondatot ismételget: Stop Dobrev. Elhozta a Závecz kutatását, amely alapján neki van nagyobb esélye legyőzni Orbán Viktort. A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje kijelentette: a hódmezővásárhelyi polgármester mindig azt a kutatást választja csak ki, ami neki megfelel.

Dobrev Klára hangsúlyozta, az tudja legyőzni Orbán Viktort, akiben kellő alázat van, és vissza tudja fogni az egóját. A legfontosabb pedig, hogy vigyázni kell az ellenzéki szövetségre.

Hírdetés

Csak egy céljuk van

Egyetlen egy célunk van, Orbán Viktor legyőzése – szögezte le Dobrev Klára. Az a terve, hogy a sokszínű ellenzékből olyan ütőképes és erős kampánycsapatot rakjon össze, amilyet még nem látott a Fidesz. Ehhez viszont sok sebet kell begyógyítani.

Hogyan tudnak együtt kampányolni ilyen feszültség után? Márki-Zay Péter szerint természetes, hogy most van feszültség, de abban egyetértenek, hogy a választási győzelem 2022-ben csak együtt sikerülhet. Márki-Zay azt kéri, hogy ne legyenek gyűlölködő DK-s felszólalók, vezényeljék le a DK-s trollhadsereget, és adjanak ki egy közös nyilatkozatot.

Mi az, amit magadra vettél? – kérdezte Dobrev Klára. Márki-Zay Péter a kőbányai fórumot emlegette. Ezután arról szólt a vita, hogy Dobrev Klára 82 ezer vagy 34 ezer miniszterelnök-jelölti ajánlást adott le.

Meg nem támadási szerződés

Lesz közös nyilatkozat vagy sem a békés kampányról? Ha Márki-Zay Péter beleveszi, hogy nem fognak mocskolódni, egymást sárral dobálni, akkor elfogadja Dobrev.

A hódmezővásárhelyi polgármester ezt elfogadta, majd erre kezet fogott a két jelölt.

A DK jelöltje bízik benne, hogy a következő napokban már nem lesznek nemtelen támadások. Azt mindketten megígérték, hogy a második forduló után támogatni a fogják azt, aki az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje lesz.

Milyen szerepe lenne Gyurcsány Ferencnek a kormányban?

Gyurcsány szerepe volt a következő kormányban a téma. Dobrev Klára: sokszor nyilatkozott már róla, hogy nem vállal közjogi szerepet. Pártelnökként viszont lenne beleszólása a koalícióba, ahogy a többieknek is. Márki-Zay Péter szerint együtt kell tudniuk működni.

Az egyeztetést el kell kezdeni az előválasztás lezárulta után, amit Karácsony Gergellyel elkezdtek, tovább kell vinni: elszámoltatás, alkotmányozás, euró bevezetése – sorolja Márki-Zay, aki szerint a jobbközép és balközép együttműködése biztonságosabb átmenetet jelent.

Dobrev Klára a Karácsony-Márki-Zay vitát ámokfutásnak látta. A DK jelöltje felhívta Márki-Zay figyelmét a hat párt közös alapjára, amiben már rögzítették a főbb elveket.

Dobrev Klára idő előttinek tartja a pozíciók osztogatását

Márki-Zay Péter azt gondolja, azért van szükség pártfüggetlen civil jelöltre, hogy a pártok ne egymással csatározzanak. Azt is mondta: a DK számára is garancia, hogy széles csapat van mögötte. Dobrev Klára szerint ez a csapat már megvan, és a DK integrálódott ebbe.

Kitértek a szakértői kormányzás témájára is. Dobrev Klára szerint szakértelemre és határozott politikusokra van szükség a kormányzáshoz.

Márki-Zay Péter azt mondta, hogy a győzelemhez nem csak egy pártot kell összefogni, hanem a civileket is. Azt mondta, hogy a DK-s Komáromi Zoltánt jó egészségügyi politikusnak tartja. Jó szakpolitikusként említette még Szél Bernadettet, Róna Pétert, és Bod Péter Ákost.

Dobrev Klára idő előttinek tartja a pozíciók osztogatását, erről majd az előválasztás után kell beszélni, illetve ha elkészült a közös program. Azt is mondta: rendkívül színvonalas kormánynévsor, árnyékkormány fog összeállni a következő hetekben.

Egyetértenek az alkotmányozás kérdésében

Ki kell jelenteni, hogy az Alaptörvény nem alkotmányos, innentől kezdve a sarkalatos törvényekről is ki lehet mondani, hogy a Fidesz kizárólagos hatalmát szolgálják, ezért meg lehet változtatni őket – fejtette ki Dobrev Klára, aki szerint el kell mondani a választóknak, hogy pontosan mit tennének, ezt az európai közvéleménynek is meg kell értetni.

Márki-Zay Péter hasonló állásponton van, a kizárólagos hatalomra törekvés tilos. Ha holnap a Fidesz kétharmaddal hoz egy olyan törvényt, hogy legközelebb 130 év múlva lesz választás, akkor az is érvényes? – érvelt az MMM jelöltje. Márki-Zay Péter hozzátette, hogy csak bizonyos passzusokra gondolnak az Alaptörvényből, amelyek a kizárólagos hatalomról szólnak, ezekről mondanák ki, hogy érvénytelenek.

Ha sokpárti ellenzékünk is van, törekednünk kell arra, hogy a fideszesek kívánságait is beépítsük az új alkotmányba – mondja Márki-Zay. Az egypárti, de a hatpárti alkotmányt is elfogadhatatlannak tartjuk – folytatta Dobrev Klára. A Fideszt is bevonnák az alkotmányozásba, népszavazással, garanciákkal erősítenék az új alkotmányt.

(Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »