Aljas megoldás

Az internetes pénzkeresés egyik nagy akadálya a kalózkodás.

A felhasználó eleve hozzá van szokva, minden ingyen van. A fejlesztő meg nem keres semmit.

Az eredmény az örök harc.

Népszerű megoldás: az adott alkalmazás ingyenes alapból, de egyes funkciói fizetősek. Ez még tisztességesnek is mondható.

A nagy, neves cégek persze megengedhetik maguknak, hogy csak fizetősen szolgáltatnak, hiszen úgy alakult az adott szegmens, hogy az adott termék alig kikerülhető. A fényképszerkesztésben pl. ilyen a Corel két fő terméke.

Egy időben használtam kalózverzióban ezeket. Csak mindig baj lett ebből, valami sose működött rendesen. Aztán egyszer előfizettem, legális ügyfél lettem. Majd elvi okokból lemondtam az előfizetést. S hiába vannak hasonló ingyenes alkalmazások, egy se olyan jó, ez a nagy igazság. Szóval szenvedek, de kitartok: nem fizetek elő. Van egyébként egy legális Corel programom, de az még a régi, nem előfizetéses modell volt, azaz egyszeri díjazású.

A YouTube reklámjaival máig szenvedek. Persze a normál számítógépemen nem, ott simán blokkolom őket, de a nappaliban lévő androidos tv-készülékre nem találtam megoldást, ott bizony mennek a reklámok. De nem fizetek elő, elvi okokból.

A fejlesztők meg rendszerint rosszul reagálnak. Növelik a kért pénzösszeget, ezzel aztán eltántorítják azt is, aki mérsékeltebb összeget kifizetni. Különösen rossz új szokás az előfizetés, azaz nem egyszeri díj, hanem havi összeg a végtelenségig.

Szóval azt el tudom fogadni, hogy a funkciók csökkentettek, azt is, hogy eleve csak pénzért van minden. A bolgár és különösen az orosz torrentoldalokon minden megvan szinte, s az esetek 90+ %-ában működik is. De alapvetően az ingyenes alkalmazásokat szeretem, tisztább a helyzet.

A napokban viszont egy különösen aljas dologgal találkoztam. Egyik szokásom teljes lejátszási listák letöltése a YT-ról, engem érdeklő témákban, jellemzően előadások. Na most, ezeket a készítők ingyen adják oda, a YT viszont elősködni akar rajtuk, hivatalosan nem lehetséges a letöltés – még előfizetéssel se. Erre a résre nyomultak be egyrészt a letöltési honlapok, másrészt különböző alkalmazások készítői.

Hírdetés

A letöltési honlapok rosszul működnek, plusz gyakorlatilag egy hatalmas reklémcsapda az egész. S hiába blokkolom én a reklámokat, maga az egész rendszer így is nagyon lassú. Plusz megbízhatatlan, rendszeresen kimaradnak részek a listákból.

Maradnak az alkalmazások. Ezek rendszerint ingyenesen annyira működnek csak, hogy nem jók semmire. Ingyenes alkalmazás nemis igen van, jól működőt nem láttam.

Persze meg lehet venni. A gond ezzel az, hogy hiába veszem meg, nem biztos meddig működik,. hiszen amikor a YT algoritmust változtat, rendszerint leáll az alkalmazás is. S aztán a fejlesztő vagy megoldja vagy nem.

Tulajdonképpen az egyetlen racionális magatartás kalóz alkalmazások használata.

Használtam is az egyiket, aztán egy nap a letöltési sebesség a korábbi századjára zuhant. Utána olvasva, kiderült: amint a cég szervere érzékeli a kalóz verziót, azt távolról lebutítja. Én meg bizonyára nem blokkoltam az alkalmazás hozzáférését a szerverhez. Persze megoldottam, töröltem, majd frissen telepítettem megint, immár nem engedve a szerverkapcsolatot.

Mégis: ezt nem tartom rendes dolognak.

Persze az igazán hibás a YT, mely így visszaél monopolhelyzetével. Még az orosz feltöltők is leginkább a YT-ot használják, pedig van a YT-nak orosz alternatívája: a rutube. Viszont a rutube egyetlen előnye, hogy olyan tartalom is megjelenik, amit a YT letilt: jellemzően ez azt jelenti, hogy a szerzői jogot nem kezelik annyira szigorúan, s a “gyűlöletbeszéd” is sokkal szűkebben van értelmezve, másban teljesen ugyanaz, azaz szadizmus, pornó, öngyilkosság népszerűsítése, durva erőszak, stb. egyformán tilos mind a kettőn.

De így is, a rutube-n kb. százszor kevesebb videó van, mint a YT-on. Plusz előmoderáció van, nem utómoderáció, mint a YT-on, azaz minden feltöltést megnéz egy alkalmazott, s csak aztán kerül fel, ez jellemzően 24-48 óra késést jelent, mivel kb. 100 alkalmazottja van a rutube-nak, azaz műszakonként 30-35, ami nyilván nevetségesen kevés.

Én még csak nem is vagyok regisztrálva a rutube-ra, csak akkor nézek oda, ha valamiről feltételezem, hogy a YT törölte politikai okokból.

Az átlag orosz is a YT-t használja. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a YT nincs blokkolva Oroszországban, azaz VPN-trükközés nélkül is elérhető.

Az ukrajnai háború óta Oroszországban a Facebook, az Instagram, s a Twitter lett blokkolva. Ezekhez tehát VPN kell. De ezek közül csak az Instagram volt igazán népszerű. A Facebook helyett az oroszok a VK-t és az OK-t használták mindig, a Twitter helyett meg a Telegramot.

Dehát örüljünk annak ami van. Legalább az tény marad: sose volt ekkora szabad információáramlás, mint most.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »