Alig van földgáz a hazai tárolókban

Alig van földgáz a hazai tárolókban

Egyharmadig sincsenek tele az állami kézben lévő hazai kereskedelmi földgáztárolók. Holott szakértők szerint néhány héttel a fűtési idény kezdete előtt már legalább 40 százalékosnak kellene lennie a feltöltöttségi szintnek. Ellenkező esetben ugyanis veszélybe kerülhet a hazai ellátásbiztonság.

Bár néhány hét múlva megkezdődik a fűtési idény, a hazai kereskedelmi földgáztárolók szinte üresek. Az állami tulajdonú Magyar Földgáztároló Zrt. adatai szerint az összesen mintegy 4,3 milliárd köbméter kapacitású zsanai, hajdúszoboszlói, kardoskúti és pusztaedericsi befogadók feltöltöttségi szintje jelenleg együttesen mindössze 27,8 százalékos. Vagyis a betárolt gáz mennyisége hozzávetőleg csupán 1,2 milliárd köbméter, ami rekordalacsony mennyiségnek számít hetekkel a fűtési szezon kezdete előtt. A készletek gyarapítását pedig most sem kapkodják el, naponta hozzávetőleg csupán 0,3 százalék körüli mértékben növekszik a töltöttség.
Összehasonlításképpen: tavaly ilyenkor már 3,13 milliárd köbméter gáz volt a tárolókban. Az ország teljes éves gázfogyasztása egyébként 8-10 milliárd köbméter körül alakul, ennek mintegy 70 százaléka télen fogy el.

Nem történt meg a nyár során az újratöltés

A lakossági felhasználás a tavalyi téli időszak során meghaladta a 4,2 milliárd köbmétert, a magyarországi tárolókból akkor több mint 2,5 milliárd köbméter földgázt tároltak ki, amely így a téli fogyasztás mintegy 60 százalékát biztosította. A fűtési idény végére, áprilisra viszont a tárolók töltöttsége szinte a nullára csökkent. Ekkor az állami gázcég bejelentette, hogy gőzerővel elindítja a létesítmények újratöltését, ám a nyár során ez nem történt meg. Holott az idei nyáron egész Európa gázkészletezési lázban égett, miután mélypontra zuhant az orosz gáz ára (hozzávetőleg harmadával olcsóbban lehetett hozzájutni, mint az év elején). A gázárak ugyanis mintegy hathavi csúszással követik az olajárakat, ezért júliusban például a vásárlók a már rendkívül alacsony, hordónkénti 45-50 dollárnak megfelelő januári olajár alapján fizettek. Magyarország viszont idén júliusban is csaknem ugyanannyi – vagyis napi 15-16 millió köbméter – orosz gázt hozott be, mint egy évvel korábban, amikor ugyancsak alig-alig zajlott a gázkészletek feltöltése.

Felelőtlenség a magyar kormány részéről

Hírdetés

A Gas Infrastructure Europe nevű európai gázipari szervezet adataiból kitűnik, hogy a magyar gáztárolók töltöttségi szintje a legalacsonyabb Európában. A szervezet információi szerint például a magyarországihoz hasonló kapacitásokkal bíró Ausztriában ez az arány 54, Csehországban 75, Szlovákiában pedig 54 százalék.

– Felelőtlenség a magyar kormányzat részéről, hogy a rendelkezésre álló tárolókapacitásokat nem használja ki. Az orosz–ukrán konfliktus során ugyanis bármikor ismét bekövetkezhet, hogy valamelyik fél elzárja a gázcsapot, s abban az esetben, ha ez egy hideg téli napon következik be, veszélybe kerülhet a hazai gázellátás – nyilatkozta lapunknak az előző Orbán-kormány energetikai államtitkár-helyettese. Holoda Attila elmondta: az ország biztonságos ellátásához a fűtési idény kezdetén legalább 40 százalékos feltöltöttségi állapotban kellene lenniük a gáztárolóknak. Az alig feltöltött létesítményekből ugyanis szükség esetén kevesebb gázt lehet kitárolni, mint a tele lévőkből.

A szakember szerint mindenképpen szokatlanul alacsony a tárolókban lévő gáz mennyisége. A háztartásokat kiszolgáló gázcégeket ugyanis arra kötelezte a kabinet, hogy a lakossági gázigények 60 százalékát tároltassák be a fűtési idény előtt. Így mostanra több mint 2,5 milliárd köbméter gáznak kellene a föld alatt lennie, de ennek érthetetlen módon még a fele sincs bekészletezve a tárolókban.

Ez a cikk megjelenik a Magyar Nemzetben 2015. 09. 19.-én.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »