Alig maradt víz a magyarországi folyókban, tavakban

Alig maradt víz a magyarországi folyókban, tavakban

Erősödhetnek az algásodási folyamatok.

Alig maradt víz a Debrecen mellett fekvő Vekeri-tóban, az aszályos időjárás miatt egy nagyobb pocsolyává zsugorodott össze – írtuk az Időkép alapján. Hasonló a helyzet a Dunántúlon lévő bicsérdi tóval, amely kedvelt volt a horgászok körében.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság műszaki titkára szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében sem jobb a helyzet.

Folyóink és kisvízfolyásaink mederteltsége alacsony, illetve igen alacsony tartományban mozog, csak a Tisza duzzasztott szakaszain jellemző valamivel „bővebb” vizű állapot – közölte a Boon.hu-val Kovács István.

Hírdetés

A Sajó és a Hernád vízszintjei az eddig észlelt legkisebb víz körüli tartományban mozognak.

A szakember szerint néhány kisvízfolyás medre teljesen kiszáradt. A meleg az állóvizek tekintetében is kedvezőtlen változásokat eredményezhet, hiszen a vízhőmérséklet emelkedésével csökken a víz oldottoxigén-tartalma, illetve erősödhetnek az algásodási folyamatok.

Az Időkép arról írt, hogy több folyó egyes szakaszain a legalacsonyabb vízállás rekordját is megközelítette a vízszint.

Az Északi-középhegység és az Alföld folyóin a legrosszabb a helyzet, sok folyó bizonyos szakaszokon kevesebb mint 10 cm-re van attól, hogy a valaha mért legkisebb vízállás rekordját megdöntse. A Tisza Szolnoknál mindössze 1 cm-re van ettől, míg az Ipoly Nógrádszakálnál is 2 cm-rel marad el a negatív rekordtól. Rendkívül alacsony a vízállás a Szamoson, a Zagyván és a Maroson is.

A következő napokban sem várható a folyók vízgyűjtőjén nagy területet érintő tartós, kiadós esőzés.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »