Alig beszélnek nyelvet a kormánypárt politikusai

Alig beszélnek nyelvet a kormánypárt politikusai

Bár 2020-tól a kormány megköveteli a diákoktó a középfokú nyelvvizsgát, amennyiben a felsőoktatásban szeretnének továbbtanulni, ám a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselői szégyenkezhetnek leginkább nyelvtudásuk miatt – derül ki az Azonnali összesítéséből.

A lap annak apropóján összesítette az országgyűlési képviselők középfokú nyelvvizsgáinak számát, mert 2020-tól kötelező lesz a bizonyítvány megléte ahhoz, hogy a diákok jelentkezhessenek a felsőoktatásba. Ám úgy tűnik, a parlamenti képviselők maguk sem tudnák megugrani az új, szigorúbb kritériumot. Ugyanis a 199 politikusból mindössze 76-an, vagyis a 38 százalékuk rendelkezik legalább egy középfokú nyelvvizsgával. 

A leglesújtóbb arány éppen a fideszes és KDNP-s politikusok esetében áll fenn, a Fidesz politikusok mindössze 29 százaléka, míg a kereszténydemokraták 35 százaléka rendelkezik a szóban forgó papírral. A szocialistáknál ez 43 százalék, a DK-nál 50 százalék, a Jobbiknál 54 százalék, az LMP-nél 80 százalék, míg a független képviselőknél ez 86 százalék volt.

Hírdetés

Érdekesség, hogy a pártelnökök közül nincs középfokú nyelvvizsgája sem Orbán Viktornak, sem pedig Gyurcsány Ferencnek.

A legtöbb nyelvvizsgával – még hozzá öttel – Vadai Ágnes (DK) rendelkezik. Míg spanyolból és angolból felsőfokú bizonyítványt szerzett, norvégul, oroszul és franciául középfokú szinten beszél. Különlegesség még, hogy a Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea társalgási szinten beszél fársziul, illetve az, hogy az MSZP-s Hiller István felsőfokon tud latinul.

Mint korábban beszámoltunk róla, a kormány kutatást indít annak érdekében, hogy rájöjjenek, mi a probléma az iskolai nyelvoktatással.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »