Álhírekre figyelmeztetnek a hatóságok a koronavírus elleni oltáskampányban

Álhírekre figyelmeztetnek a hatóságok a koronavírus elleni oltáskampányban

Az oltáskampány országos információs platformja egy sor pontosítást közölt néhány, az interneten megjelent manipulatív információval, álhírrel, helyesbítésre szoruló hírrel kapcsolatban. A RoVaccinare honlap többek között cáfolja, hogy Németország és Belgium leállította az oltási kampányt, valamint azt, hogy a francia rendőrség tiltakozik az oltás ellen.
Főleg a közösségi médiában terjednek egy ideje az olyan bejegyzések, melyek szerint a koronavírus elleni oltás, oltóanyag nem biztonságos, és ezt azzal támasztják alá, hogy több ország, például Németország és Belgium is leállította az oltási kampányt, illetve hogy Franciaországban a rendőrök tiltakozást szerveztek az oltás ellen.

Ezek az információk pontatlanok, félrevezetőek, illetve féligazságokat tartalmaznak

a RoVaccinare közleménye szerint.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy Németország nem függesztette fel az oltási kampányt, mint azt sokan állítják. Az álhír onnan eredhet, hogy Észak-Bajorország több kerületében elhalasztották az oltást, mivel 1000 adag vakcinát az ajánlott -80 Celsius fokos hőmérséklet helyett 15 fokon szállítottak. Az ügy kapcsán a német hatóságok felvették a kapcsolatot a gyártóval, hogy megbizonyosodjanak róla, az illető vakcinák még felhasználhatóak.

Hírdetés

A közlemény azt is kiemeli, hogy Belgium sem állította le az oltási kampányt, sőt nem is halasztotta el az oltást, hanem az oltási stratégia lehetséges változásait elemzik éppen.

Az esetleg új stratégia arról szólna, hogy az első oltási dózissal több embert oltanának be, mint az eredeti tervek szerint, ám emiatt a második a második dózis beadása késne. Az új, az Egyesült Királyságban azonosított, fertőzőbb SARS-CoV-2 törzs megjelenése miatt most az elsődleges cél, hogy minél több embert beoltsanak.

„Jelenleg vita folyik a tudományos közösségben annak eldöntésére, hogy a második, úgynevezett emlékeztető dózis késleltetése befolyásolja-e a vakcina hatékonyságát. A BioNTech / Pfizer által kifejlesztett vakcinát 2 adagban kell beadni, az ajánlás szerint a második adagot az első adag beadása után 21 nappal kell beadni. A Pfizer közleménye szerint a háromfázisú vizsgálatok 95 százalékos hatékonyságot mutattak a második adag beadása után 7 nappal.

– idézi a Digi24 hírportál a hivatalos közleményt.

A RoVaccinare honlap azt is tisztázza, hogy a franciaországi tüntetéseket egyáltalán nem a rendőrség szervezte, és nem az oltás ellen irányulnak, hanem egy új törvénytervezet miatt alakultak ki, mely szerint tilos lenne rossz szándékkal fényképezni, filmezni, illetve megosztani olyan felvételeket, amelyek befeketíthetik a rendfenntartó erőket.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »