Álhír terjedt, Varsó igenis kiáll a lengyel–magyar álláspont mellett

Álhírnek bizonyult, ami csütörtök este bejárta az európai és a hazai sajtó egy részét: vagyis, hogy a lengyelek „kifarolnak” az uniós költségvetéssel kapcsolatos vétóból. A lengyel kormány képviselői pénteken többször is egyértelművé tették, hogy nincs változás, nem fogadják el, hogy az uniós kifizetésekhez politikai feltétel kapcsolódjon. Orbán Viktor rádióinterjúban megerősítette: a bevándorlásról „szól a történet”. Kiemelte, hogy az Európai Bizottság friss terve 34 millió bevándorlónak adna lakást, segélyt, állampolgárságot – közölte az M1 Híradója.

„Varsó teljes egészében kiáll a lengyel–magyar álláspont mellett” – szögezte le a Twitteren pénteken a lengyel kormányszóvivő, miután több sajtóorgánum is arról írt, Lengyelország kész a kompromisszumra az uniós kifizetésekkel kapcsolatban.

Később Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is megszólalt. Arról beszélt: a véleményük nem változott, a lengyel–magyar álláspont határozott.

„A két kormány azonos álláspontot képvisel a vitában” –mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A miniszterelnök szerint a vita hátterében a bevándorlás áll, és egy olyan lehetséges eszköz, amivel Magyarországra is rákényszeríthetnék a brüsszeli terveket.

Hírdetés

A migránsok betelepítése pedig maga a Soros-terv – fogalmazott Orbán Viktor.

Ezért áll vitában Magyarország Soros Györggyel és a magyar baloldal is azon dolgozik, hogy nagy európai zászlók alatt ezt a tervet hajtsa végre. Leszögezte: nem szabad engedni, hogy Magyarországot átalakítsák, mert ők ezzel nyernének, de az ország veszítene.

A miniszterelnök kitartott amellett, hogy jelenleg nem Magyarország miatt nincs megállapodás, hanem azon tagállamok miatt, amelyek össze akarják kötni a politikai kérdéseket a gazdasági kérdésekkel. „A mi álláspontunk észszerű, az övék nem” – szögezte le a miniszterelnök.

Orbán Viktor péntek délután nyílt levelet írt az Európai Néppárt frakcióvezetőjének. Manfred Weber ugyanis a német sajtónak a napokban arról beszélt, hogy a jogállamisági mechanizmus nem Magyarország és Lengyelország ellen lett létrehozva.

A miniszterelnök az írásban is emlékeztetett arra, hogy a két ország bírálói akarják megváltoztatni a jelenlegi jogi helyzetet. Orbán Viktor az írta Manfred Webernek: „A németek sok mindent kértek már tőlünk, magyaroktól a történelem során, de ti vagytok az elsők, akik balfácánnak is néztek bennünket. Nem vagyunk azok.”


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »