Algéria megtagadta a francia katonai repülőgépek átrepülését egy nigeri katonai művelethez

Algéria megtagadta Franciaország azon kérését, hogy egy nigeri katonai művelet céljából katonai gépek repülhessenek át az ország légterén – közölte az állami rádió, miután július 26-án puccsot hajtottak végre az algériai határtól délre fekvő nyugat-afrikai országban.

Algéria ellenez minden külföldi katonai akciót Nigerben, és az alkotmányos rend helyreállítása érdekében a diplomáciát részesíti előnyben – hangzott el az állami rádió adásában.

Franciaországnak mintegy 1500 katonája van Nigerben, akik már a múlt havi puccs előtt az országban állomásoztak.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) biztonsági és politikai ügyekért felelős megbízottja a múlt héten közölte, hogy katonai erő bevetésére is készek az alkotmányos rend helyreállítása érdekében.

Hírdetés

Az Afrikai Unió (AU) Béke és Biztonsági Tanácsa keddi közleményben kijelentette, hogy Nigert azonnal felfüggesztették az AU minden tevékenységéből.

Abdel-Madzsid Tebbun algériai elnök a hónap elején hangot adott a fegyveres válaszlépéstől való félelmének, mondván, hogy "egy katonai beavatkozás az egész Száhel-övezetet lángra lobbanthatná, és Algéria nem fog erőszakot alkalmazni szomszédaival szemben".

Kormányzati nyilatkozók szerint az észak-afrikai ország attól tart a legjobban, hogy bevándorlók újabb hullámai áramlanak be a területére.

Algéria és Franciaország között az elmúlt évek során számos vita zajlott le a Száhel-övezet biztonságával és más regionális kérdésekkel kapcsolatban.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »