Aleppó pokla – Merkel ujjal mutogat, de nem hajlandó tükörbe nézni

Aleppó pokla – Merkel ujjal mutogat, de nem hajlandó tükörbe nézni

Angela Merkel német kancellár az európai uniós vezetők csütörtöki csúcstalálkozóját követően újságíróknak nyilatkozva azzal vádolta Oroszországot és Iránt, hogy felelősek a szíriai Aleppó civil lakossága elleni, emberiesség elleni elkövetett bűncselekményekért. De mit tett a Nyugat akkor, amikor az úgynevezett „arab tavasz” 2011 márciusában elérte Szíriát? Tapsolt, majd támogatta az országot destabilizáló erőket, amelynek következtében Szíria egy évek óta tartó véres polgárháború helyszíne lett.

Angela Merkel a csütörtöki uniós csúcstalálkozó után kijelentette, a háborús bűncselekmények elkövetőit meg kell büntetni. Kelet-Aleppó polgármesterének híradása az ostromlott város és lakossága helyzetéről „nagyon nyomasztó” volt – tette hozzá.

A csúcstalálkozót követően Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közölte: az EU minden „diplomáciai erőfeszítést” megtesz annak érdekében, hogy az aleppói humanitárius segélyszállítmányok célba jussanak. Francois Hollande francia elnök úgy fogalmazott, az Oroszország ellen foganatosított szankciók az „újra megnyitható” lehetőségek közé tartoznak. Az Európai Unió mindig kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt egy politikai megoldás elérésére, de „Oroszország rendre elutasította azt”. Hollande ugyanakkor azt is mondta: elképzelhetetlennek tartja, hogy Moszkva megvétózhatna egy humanitárius megoldást – hangsúlyozta.

Hírdetés

Hollande hozzátette, nem szabad hagyni, hogy egy diktátor, Bassár el-Aszad szíriai elnök elpusztítsa saját népét. Meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy Aleppó lakossága biztonságos körülmények között elhagyhassa az ostromzár alatt tartott várost. Az ott tartózkodó legalább 50 ezer ember megsegítésére a segélyszállítmányok eljutását biztosító humanitárius folyosót kell létrehozni.

Theresa May brit kormányfő az ülést követően újságíróknak elmondta, az uniós vezetők az ostromlott Aleppó városa polgárainak kimenekítésének biztosítását tartották legsürgetőbb feladatuknak. Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, valamint az aleppói tragédia felelősségén osztozó Oroszországnak és Iránnak biztosítania kell, hogy az ENSZ evakuálhassa a civil lakosságot a városból – húzta alá.

Szíriában vagy 4 éve véres polgárháború tombol. Érdemes pillantást vetni az interneten található képekre, hogy milyen volt az ország, mielőtt a Nyugat asszisztált volna az „arab tavaszhoz”, amely széthullott, háborús övezetekké váló országromokat hagyott maga után. Európa elefántcsonttornyaiban pedig senki nem vállalja ezért a pusztításért a felelősséget, és még most sem értik, hogy egy brüsszeli luxusvacsora előtt néhány politikai lózunggal nem lehet megoldani egy háborús konfliktust.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »