Aleppó alatt csapnak össze a világhatalmak – VIDEÓ

Aleppó alatt csapnak össze a világhatalmak – VIDEÓ

Megkezdődött a versenyfutás Szíria legnépesebb városáért: miközben az oroszok által támogatott kormányerők a felkelők megmaradt állásait ostromolják, Aleppótól északra az Öböl-menti országok és az Amerika által pénzelt lázadók estek egymásnak. Nem véletlen így, hogy az aleppói csatát már kis világháborúnak is nevezik.

Nem vonatkozik Aleppóra az a megállapodás, amelyet az amerikaiak és az oroszok kötöttek – értesültek orosz hírügynökségek a Genfben ülésező testületből származó forrásoktól. Mindezzel gyakorlatilag megcáfolták Kadri Dzsamílnak, az ellenzék genfi béketárgyalásokon részt vevő „moszkvai–kairói platform” szóvivőjének korábbi bejelentését, hogy a fegyvernyugvás kiterjed Aleppóra is.

Aleppó kivételes helyzetét mutatja, hogy a TASZSZ hírügynökség szerint jelenleg a szíriai hadsereg éppen hadműveletet hajt végre itt a felkelőcsoportok ellen. Sőt a legújabb hírek szerint a kormánycsapatok részben már helyre is állították a közúti összeköttetést Damaszkusz és Aleppó között.

Mindenki mindenki ellen

Napjainkra egyre kevésbé tűnik túlzásnak a Washington Post két hónappal ezelőtti cikke, amelyben kis világháborúnak nevezik az Aleppó tartományban kialakult helyzetet. Miközben a kormánycsapatokat az orosz vadászgépek támogatják a levegőből, az iraki, libanoni milíciák a szárazföldön segítik őket iráni katonai tanácsadók részvételével. A lázadókat az Egyesült Államok, Törökország, Szaúd-Arábia és Katar támogatja – nekik lassan már csak egy vékony összekötő sáv jut Aleppó központjától Idlib tartomány felé.

De nem feledkezhetünk meg a kurdokról sem, akiket Washington és Moszkva is támogat. Nekik két enklávéjuk is van Aleppó tartományban, az egyik az ország északnyugati a csücskében, a másik pedig Aleppó városában: Sejk Makszúd kerületét már hosszú ideje a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) tartja az ellenőrzése alatt. Végül pedig ott az Iszlám Állam (IÁ) is, a tartomány keleti részein szívósan tartja magát.

Ráadásul a hadi helyzet egyre inkább abba az irányba mutat, hogy lassan már mindenki mindenki ellen harcol. Csütörtökön ugyanis az öböl menti országok által támogatott Szabad Szíriai Hadsereg és a Levantei Front (Dzsabhat as-Sam) nagyszabású támadást indított az amerikaiak által támogatott Szíriai Demokratikus Erők ellen a stratégiai fontosságú Tal Rifátnál. Azonban a támadás totális kudarccal végződött: az előbbi egységek 40 harcost veszítettek rövid idő alatt, a Szabad Szíriai Hadsereg pedig egy parádén mutogatta a halottakat.

Hírdetés

Függetlenül attól, hogy a szír kormányerőknek kényelmes helyzetet teremt, hogy az ellenségeik egymással civakodnak, most jelentős erősítést kaptak – írja az iráni Fars hírügynökség. Erre a segítségre pedig bizonyosan szükségük lesz a kormánycsapatoknak, mert április közepén az an-Núszra Front óriási csapatösszevonást hajtott végre Aleppó közelében. Most további 350 fős erősítést küldtek a helyszínre, hogy ezzel lassítsák Aszadék előrenyomulását.

Szíria Sztálingrádja

A 2012 óta tartó aleppói csatának már több tízezer áldozata van. Stratégiai fontosságát jelzi, hogy már ekkor, a harcok kitörésekor Szíria Sztálingrádjának nevezték a várost, utalva a második világháború fontos csatájára, amely megfordította a háború menetét. Napjainkra a helyzet alig változott, a részt vevő felek – és külföldi szövetségeseik – továbbra is kulcsfontosságúnak tartják, hogy ki szerzi meg az ellenőrzést a város felett.

Az áldozatokkal pedig nem sokat törődnek. Az egy héttel ezelőtt fellángolt harcoknak már kétszáznál is több civil halottjuk van. A város lázadók ellenőrizte, keleti felén a kormányerők légi csapásaiban 123 civil halt meg, köztük 18 gyerek. A hadsereg ágyúzásai nyolc lakossal végeztek. Az Aszad-rezsim által ellenőrzött nyugati oldalon a lázadók tüzérségi támadásaiban 71 civil vesztette életét. A halottak között tizenhárom gyerek volt – derül ki az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet pénteki jelentéséből.

A múlt hét legvéresebb eseménye azonban kétségtelenül egy kórház és egy lakóépület ellen intézett légitámadás volt, amely a legfrissebb ismeretek szerint legalább 55 ember halálát okozta. A kormányhadsereg tagadja, hogy a szír légierő támadta meg a kórházat, a kormány bírálói ezzel szemben arra emlékeztettek, hogy a szemben álló felek közül csak a kormányerők rendelkeznek harci repülőkkel. Ugyanakkor a tragédiát megelőző napokban helyi aktivisták azt jelentették, hogy a damaszkuszi előrenyomulást támogató orosz hadsereg bombázói is részt vettek a harcokban.

Aleppó a légitámadás után:

Nem ígér békés megoldást az sem, hogy egy napja az al-Vatan című kormányközeli napilap vezércikkében azt írta, hogy Aszad elnök hadserege napokon belül átfogó offenzívát indít egész Aleppó tartomány visszafoglalására. Így ha a tartományban harcoló erők nem adják meg magukat a kormányerőknek – ennek egyelőre semmiféle jele nem látszik –, hamarosan valóban Sztálingrádhoz fog hasonlítani a sokat szenvedett város.

Majláth Ronald
mno.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »