Aleppó: A kormányerők áttörték a felkelők ostromgyűrűjét

Aleppó: A kormányerők áttörték a felkelők ostromgyűrűjét

A kormányerők áttörték szerdán a felkelők ostromgyűrűjét Szíria Aleppó tartományában, és így megnyílt előttük az út két síita faluba – tudatta a szíriai hadsereg egy tisztje a Reuters brit hírügynökséggel.

„A szír hadsereg és szövetségesei teljesen áttörték Nubul és Zahra blokádját” – mondta a tiszt kitérve arra, hogy a harcokban a libanoni Hezbollah síita fegyveres szervezet és más milíciák segítették a szíriai reguláris csapatokat.

A két falu az északnyugati Aleppó tartományban a felkelők uralta terület közepén fekszik, ám elfoglalni nem tudták a kormány ellen harcolók, jóllehet három esztendőn át ostromgyűrűben tartották. Az AP amerikai hírügynökség értékelése szerint az áttörés az utóbbi napokban Aleppó tartományban jelentősen előrenyomuló kormányerők fontos győzelmének számít, amely viszont rontja a Genfben folyó béketárgyalások sikerének esélyét.

Hírdetés

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH), valamint a szíriai állami hírügynökség is beszámolt arról, hogy a kormányerőknek orosz légi támogatással emellett sikerült elvágniuk a helyi felkelők egyik legfontosabb utánpótlási útvonalát, amely Aleppó városát a török határral kötötte össze.

Menekülnek a civilek

AZ ENSZ eközben közölte, arról kapott jelentéseket, hogy az utóbbi két napban a szíriai kormánycsapatok és szövetségeseik harci tevékenysége, illetve a „példátlan gyakoriságú légicsapások” miatt Aleppótól északkeletre több száz család kényszerült elhagyni otthonát. A világszervezet hozzátette, a harcok miatt három segélymunkás is meghalt.

Ugyancsak szerdán Szíria déli részén Daraa városának a kormányerők uralta részét rakétákkal lőtte az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő, dzsihadista an-Nuszra Front – adta hírül a SANA szíriai állami hírügynökség. A híradás szerint a rakéták megöltek 10 embert, 41-et pedig megsebesítettek – zömmel nőket és gyermekeket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »