"Áldott hanukát!" "Beléd is!"

Szóval a Jobbik küldött egy öt soros, két mondatból álló üdvözletet az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek, amit az egyház vezetője, Köves Slomó nyilvánosságra hozott, és jól visszautasított. És ebből jókora botrány kerekedett. Az ügy radikális jobboldalon verte ki a sokakban a biztosítékot – pedig sokkal inkább a zsidóknak kellene elgondolkodniuk ezen a történeten.

Önmagában egy normális országban mínuszos hírt sem érne, hogy egy parlamenti párt (vagy akárki) egy vallás híveit egyik legnagyobb ünnepük alkalmával köszönti. Magyarország azonban nem normális ország. És ebben messze nem csak a valóban létező zsidóellenesség a felelős – hanem a zsidó egyházak is. Ha a Mazsihisz, majd a később létrejött EMIH az elmúlt két évtizedben valóban saját tradícióik őrzésével, hitéletük fejlesztésével lett volna elfoglalva, és tevékenységük fókuszában nem az antiszemiták nagyítóval keresése, és ezen keresztül akarva-akaratlanul is az egész nemzet, az egész ország megbélyegzése lett volna – ma nem lenne ilyen tragikomikus balhé egy pár mondatos köszöntésből. 

Hírdetés

Ha csak feleannyi energiát fektettek volna Isten igéjének eljuttatásába az az őseik hagyományától, vallásától – sajnos a magyar társadalom többi részéhez hasonlóan – eltávolodó zsidósághoz, mint amennyi melót beletettek abba, hogy az idős holokauszt-túlélők, és azok leszármazottai a mai napig tömegesen higgyék, hogy ebben az „antiszemita országban” bármikor újra megtörténhet a ’44-es véres tragédia – akkor ma fel sem merülne, hogy egy nemzeti-konzervatív párt kívánhat-e áldott ünnepet egy vallásos közösségnek.

Bővebben!


Forrás:jobbegyenes.blog.hu
Tovább a cikkre »