Albánián keresztül nyílhat az újabb frontvonal, ha a balkáni országok lezárják határaikat

Albánián keresztül nyílhat az újabb frontvonal, ha a balkáni országok lezárják határaikat

Ha a balkáni országok lezárják a határaikat, úgy Olaszország egy Albánián keresztül érkező újabb "menekült"áradatra készülhet – közölték a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szakértői.

A betolakodók a magyar zöldhatár lezárása mellett egyre nagyobb nehézségekkel szembesülnek Horvátországban és Szerbiában is, ezért az IOM arra számít, hogy újabb útvonalakat fognak keresni Észak-Európába.

Albánia a kivándorlási válság újabb frontjává válhat, hiszen az Olaszország és Albánia közötti 80 kilométeres adriai-tengeri útvonal nem számít újdonságnak, már 20 évvel ezelőtt is használta több ezer albán migráns, hogy eljusson Dél-Olaszországba – mondta Leonard Doyle, az IOM szóvivője az APA hírügynökségnek.

Hírdetés

Könnyen lehet, hogy a menekültáradat a télen újra erre az útvonalra terelődik – tette hozzá.

Az olasz belügyminisztérium is figyelemmel kíséri a balkáni helyzet alakulását. Mindenekelőtt a Karintia osztrák tartománnyal határos észak-olasz Friuli-Venezia Giulia régió tart egy kibontakozó horvátországi migránsválságtól.

"Szoros figyelemmel kísérjük a balkáni, különösen a horvátországi menekülthelyzetet" – mondta Gianni Torrenti, a regionális parlament bevándorlásért felelős tagja.

Az utóbbi tíz hónap során 500 ezer kontinensfoglaló, köztük számos "szíriai" és iraki érte el az Európai Unióhoz tartozó Görögországot Törökországon keresztül. Többségük Macedónia irányában vonult tovább, hogy Horvátországon vagy Magyarországon keresztül eljuthasson először Ausztriába, majd végül Németországba.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »