Alaszka aláírásgyűjtést indított az Oroszországhoz történő csatlakozásról

Alaszka aláírásgyűjtést indított az Oroszországhoz történő csatlakozásról

A Fehér Ház honlapján megjelent egy petíció arról, hogy  Alaszka szeretne csatlakozni Oroszországhoz. Olvasható itt.
Két nap alatt már több, mint nyolc ezer aláírás gyűlt össze a honlapon.
Az amerikai hatóságok hivatalosan is megadták a választ, hogy a petíción,  92.500 aláírásnak kell összegyűlni  április 20-ig, és akkor kongresszus elé kerül a kérés.
“Szavazz Alaszka elszakadására az Egyesült Államoktól  és tartozz  Oroszországhoz” – tették közzé a petíciót március 21-én.
A szöveg utal arra, hogy “egy csoport orosz szibériai az ókorban átkelt a jelenlegi Bering-szoroson, és letelepedett a Jeges-tenger partján, Aleuts és az Aleut-szigeteken.”

Alaszka (angolul: Alaska) 1959. január 3-án vált az Amerikai Egyesült Államok 49. tagállamává. Területe alapján a legnagyobb, lakosainak száma alapján azonban a harmadik legkisebb állam. Neve az Alyeska („nagy ország”, „nagy föld” vagy „szárazföld” jelentésű) aleut szóból származik. Első európai felfedezői és meghódítói, az oroszok nyelvén a neve Аля́ска (Alaszka), innen került át a név a többi európai nyelvbe.

Hírdetés

A petíció történelmi információt  is nyújt, arról hogy az első európaiak 1732. augusztus 21-én látogattak Alaszkába a Szent Gábriel hajóval, melynek célja földmérés, térképezés volt. A legénysége között volt Mihály Gvozdeva földmérő és asszisztense, a hajó kapitánya Ivan Fedorov volt.

White House/Fehér Ház

magyartudat.com


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »