„Alászálltak” a Sasmadarak – Románia elbukott, Magyarország még kijuthat az Eb-re

„Alászálltak” a Sasmadarak – Románia elbukott, Magyarország még kijuthat az Eb-re

Románia női kosárlabda-válogatottja 62:51-re kikapott szombat este Izraeltől, ezért egy fordulóval a 2017-es Európa-bajnokság csoportselejtezőinek vége előtt nem maradt esélye továbbjutni a H csoportból.

mapor22_bSimon Zsófia (b2) a labdával a portugál Daniela Domingues és Maria Correia között

Utolsó mérkőzését annak a listavezető Törökországnak a vendégeként vívja meg szerda este, amelyik hétvégén a bosnyákok ellen hosszabbításban nyert 82:79-re, és azzal jegyet váltott a csehországi seregszemlére.

Az egy évvel ezelőtt idegenben 78:77-re győző „piros-sárga-kékek” hatékonyságát némiképp beárnyékolta, amikor Claudia Popot sérülése miatt az újonc Ioana Ghizilára kellett váltani, Florina Pașcalău pedig térdproblémákkal lépett pályára ezen a kolozsvári összecsapáson. A katasztrofális kezdésüket viszont nehéz lenne ezzel magyarázni, hiszen Izrael az első pár percben tizenkét pontot dobott össze, miközben a hazai oldalon még mindig nullát mutatott az eredményjelző. Bár az ötödik perctől már precízebb dobásokat is lehetett látni a „Sasoktól” támadásban még „szenvedtek”, lehetőséget adva ezzel ellenfelüknek arra, hogy 35:17 arányú előnyben vonuljon a nagyszünetre. A folytatásra ugyan rendezte sorait a hazai csapat és megnyerte a negyedeket, de az addig összegyűjtött hátrány már ledolgozhatatlannak bizonyult.

Miroslav Popov szövetségi kapitány értetlenül állt csapata gyenge kezdése előtt, mert bevallása szerint hittek a sikerben, és a felkészüléssel sem volt gond. „Vannak sajnos ilyen napok is. Főleg amikor már annyira szeretnél valamit elérni, hogy már semmi sem sikerül. Jól védekeztünk, de elpazaroltuk a megszerzett labdákat, nem találtunk megoldást a támadásra. A szünet után már azt játszottuk, amit elterveztünk. Négy pontra is felzárkóztunk, de utána már nem tudtunk fordítani, az ellenfél pedig megbüntette a hibáinkat. Nehéz nyerni ilyen kezdett után, pedig nagyon szerettünk volna kvalifikálni az Eb-re” – idézi a meccs utáni értékelését a hazai sportági szövetségi hivatalos honlapja. Az Izrael ellen 7 pontot dobó Anca Stonescu sem talált magyarázatot a kudarcos kezdésre, és elnézést kért az őket végig biztató közönségtől, amiért csalódást okoztak. „Megmutattuk, hogy mire vagyunk képesek, azt, hogy van lehetőség a válogatottban, de drágán megfizettünk a hibáinkért” – fogalmazott a Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC játékosa.

A H csoportban 9 ponttal listavezető Törökország mögött Izrael (8 pont), Románia (7) és Bosznia-Hercegovina (6) a sorrend. A csehországi Eb-re a kilenc csoportgyőztes mellett a legjobb hat második helyezett is kvalifikálni fog, ezért Magyarország jó eséllyel jegyet vált majd a seregszemlére, miután a hétvégén 68:44-re legyőzte a vendég Portugáliát. Stefan Svitek szövetségi kapitány szerint ott folytatták a munkát, ahol nyáron abbahagyták.

„Mindenki pályára került, és harmincnyolc pont érkezett a cseréktől, ez nagyon fontos. A második félidő eleji holtponton sikerült átlendülni, és könnyű kosarakkal tettük magabiztossá a győzelmünket” – értékelte a luzitánok elleni sikert a magyarok szövetségi kapitánya. Az E csoport összetettjében kilenc pontnál tartó „piros-fehér-kékek” most csak gyengébb kosárarányuk miatt állnak Szlovákia (9 pont) mögött, a második helyen, a sorsdöntő meccsüket pedig épp a listavezető vendégeként vívják meg szerdán. Portugália és Izland egyaránt hat pontnál tart ebben a kvartettben, ezért a magyaroknak egy kis pontkülönbségű vereség is kvalifikációt jelenthet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »