Alaposan megváltozhatnak a brit kocsmázási szokások

Alaposan megváltozhatnak a brit kocsmázási szokások

A hagyományosan nagyivó briteknél csökken az alkoholfogyasztás, mivel egyre több fogyasztó csak fél korsó söröket vesz meg egyszerre a kocsmákban – állítja a Telegraph egy új felmérésre hivatkozva.

A brit kocsmába járók harmada ma már félpintes pohárban kér sört, főleg amikor új fajtát próbál ki, ezzel párhuzamosan viszont elérik azt is, hogy kevesebbet igyanak. A The Campaign for Real Ale felmérése szerint Nagy-Britannia-szerte csökkennek az alkoholos italok eladásai: míg 2014-ben egy átlagember 7,57 liter alkoholt ivott meg, 2004-ben ez a szám még 9,51 liter volt. A sör piaci részesedése ugyanakkor – ennek ellenére – 1,3 százalékkal nőtt a tavalyi évben. A háttérben az állhat, hogy a brit kisüzemi söripar hatalmas fejlődésen ment át az utóbbi években, és ma már 11 ezer különféle sör vásárolható meg szerte az Egyesült Királyságban. A legextrémebb ezek közül alighanem az osztrigával ízesített alkoholos ital.

Hírdetés

A kisüzemi – vagy ahogy mondani szokás: kézműves – sörök egyre népszerűbbek lettek, a szigetországban pedig hetente három új kocsma nyílik meg. A sör- és kocsmaipar ma 870 ezer munkahelyet biztosít szerte az Egyesült Királyságban. Szigorítanák a dohányzást A Királyi Népegészségügyi Társaság mindeközben azt próbálja elérni, hogy a kocsmák belteréhez hasonlóan a teraszon vagy a kerthelyiségekben se lehessen rágyújtani. Azzal érvelnek, hogy amikor 2007-ben betiltották a zárt helyen füstölést, ezrek szoktak le a cigarettáról. Az Egyesült Királyságban ma 10 millió felnőtt dohányzik, és minden évben kétszázezer 11-15 éves gyújt rá először. A szervezet azért is lobbizik, hogy a dohányzás számítson „abnormális” cselekvésnek, és aki sehogy sem bírja ki nikotin nélkül, az e-cigarettára gyújtson rá. Ennek érdekében még az elektromos szerkezet terjesztését is elősegítenék, például kötelezővé tennék az e-cigi árusítását minden olyan helyen, ahol hagyományos dohányárut adnak el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »