Alaposan felbátorodtak a lakáshitelesek

A lakossági hitelezésért felelős banki vezetők tapasztalatai szerint folyamatosan növekszik az átlagos szerződéses összeg a háztartások lakáshiteleinél: míg tavaly 5-6 millió forint között alakult, az idei év első felére elérte a 7-8 millió forintot, egyes piaci szereplők várakozásai szerint az esztendő végére elérheti a 10 milliós határt is – derül ki a Magyar Nemzeti Bank Hitelezési folyamatok című kiadványából. A kiadvány szerint emellett a magyarországi bankok lakossági hitelezési vezetőinek a döntő többsége erős kereslettel számol a következő egy-másfél évre a lakáshitelpiacon, és szinte kivétel nélkül élénkülést várnak az év második felére is.

Forrás: MTI Fotó: Marjai János

Hírdetés

A kiadvány szerint a bankvezetők többsége nem elsősorban az árazásnál vár erős versenyt a lakáshiteleknél, hanem inkább a szolgáltatás színvonalában és a kiszolgálás gyorsaságában rivalizálhatnak a szereplők (ez utóbbit erősíti a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek bevezetése is). A bankok tapasztalatai szerint ugyanakkor az éven túli kamatfixálású hitelek arányának emelkedése 50-60 százaléknál megállt a lakáscélú kölcsönöknél, ami arra utal, hogy az ügyfelek jelentős része inkább az alacsonyabb törlesztési terheket preferálja a kamatkockázat kiküszöbölésével szemben.

Az MNB adatai szerint az átlagos hitelösszeg emelkedése mellett az új lakások vásárlásához vagy építéséhez igényelt kölcsönök aránya is emelkedik a piacon: a második negyedévben már elérte a 17 százalékot, miközben egy évvel korábban még 10 százalékot tett ki. A családi otthonteremtési kedvezmény is jelentős szerepet játszik a lakásfinanszírozásban: csak a második negyedévben 28 milliárd forintnyi szerződéshez – az összes kihelyezés 16 százalékához – kapcsolódott ez a támogatás.

A jegybank statisztikai adatai szerint az első fél évben látványos bővülés történt a lakáshitelek piacán: ezekből több mint 297 milliárd forintnyit vettek fel hat hónap alatt az ügyfelek, ami 36,7 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. (A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél egyébként már jóval visszafogottabb, 7,6 százalékos bővülést regisztrált az MNB, 28,8 milliárdos volt az első hathavi kihelyezés.) Az első féléves adatok alapján pedig valószínűsíthető, hogy a kihelyezett lakáshitelek állománya még az idén meghaladja majd a 600 milliárd forintot, hiszen a nyári hónapokra erős felfutással lehet kalkulálni.

A hitelpiaci élénkülés már látszott az állományi adatokon is az első fél év végén: a jegybank statisztikái szerint júniusban 5801,8 milliárd forintot ért el a háztartásoknál lévő hitelek összege, ami már 0,6 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »