Aláírták a koalíciós szerződést (Kormányalakítás Németországban)

Aláírták a koalíciós szerződést (Kormányalakítás Németországban)

Hivatalosan aláírták a következő német szövetségi kormány munkáját megalapozó koalíciós szerződést a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) vezetői tegnap Berlinben. A Vállalkozzunk több haladásra című megállapodást jelképes helyszínen, a jövőről szóló társadalmi párbeszéd fórumaként működő Futuriumban írták alá.

A ceremónia utáni sajtótájékoztatón Olaf Scholz kancellárjelölt, az SPD politikusa elmondta, hogy három olyan párt lép koalícióra, amelyek elkötelezettek a haladás mellett. Robert Habeck leendő alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter, a Zöldek társelnöke kiemelte: a következő évek legnagyobb kihívása a szociális piacgazdaság átalakítása ökoszociális piacgazdasággá. Ez azt jelenti, hogy egyszerre kell megőrizni a jólétet és elérni a klímasemlegességet, vagyis átállítani az országot az éghajlatot nem befolyásoló működési módra – mondta. Christian Lindner leendő pénzügyminiszter, az FDP alelnöke aláhúzta, hogy a koalíciós szerződés aláírásával elkezdődik a cselekvés ideje. Ettől a héttől kezdve a haladásért dolgozunk – fogalmazott.

Hírdetés

A következő német kormány három meghatározó tagjának közös nemzetközi sajtótájékoztatóján kiemelkedően sok kérdés szólt külpolitikai ügyekről. Olaf Scholz hangsúlyozta, hogy a német külpolitikát kormányzása alatt is a folyamatosság jellemzi majd, vagyis a transzatlanti partnerség és az Európai Unió lesz a középpontban. Németország következő kancellárja a kelet-ukrajnai válsággal kapcsolatban aláhúzta, hogy Németország európai partnereivel és az Egyesült Államokkal együtt nagy aggodalommal szemléli az ukrán–orosz határ orosz oldalán zajló csapatmozgásokat. Közös meggyőződés, hogy elfogadhatatlan volna, ha Ukrajnát fenyegetés érné, és nem érvényesülne a határok sérthetetlenségének elve.

A Németország EU-s szerepével és a jogállamiság lengyelországi és magyarországi helyzetével kapcsolatos kérdésekre Olaf Scholz kifejtette, hogy Németország a kontinens közepén fekvő országként nem arra hivatott, hogy a pálya szélén álldogálva megjegyzéseket tegyen, hanem felelősséget visel, méghozzá Európa összetartásáért, haladásáért és sikeréért. A legfontosabb feladat annak biztosítása, hogy ne legyen észak-déli vagy kelet-nyugati irányú megosztottság a közösségben. Ugyanakkor a jogállamiság kérdéseit nagyon pontosan kell vizsgálni, mert az Európai Unió legfontosabb ismertetőjegye éppen a jogállamiság és a szabadságon alapuló demokrácia tisztelete, és ezeknek az elveknek a közösségben mindenütt egyformán kell érvényesülniük.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »