Aláírta az elnök: életveszélyes lesz a buzulás Ugandában

Aláírta az elnök: életveszélyes lesz a buzulás Ugandában

Uganda elnöke, Yoweri Museveni a nemzetközi nyomással dacolva aláírta a világ legkeményebb LMBTQ-ellenes törvényeit – közölte a parlament elnöke. Az új szabályozás akár halálbüntetéssel is sújthatja a homoszexuális fajtalankodást.

A törvényjavaslat halálbüntetést helyez kilátásba a "súlyos homoszexualitásért", amely magában foglalja a kiskorúval való szexuális kapcsolatot, a HIV-pozitív szexuális kapcsolatot és a vérfertőzést is.

A törvényjavaslat bünteti a homokos "szexuális felvilágosítását", és törvénybe ütközik, ha a súlyos homoszexualitás elkövetőit nem jelentik fel a rendőrségen. A törvény emellett "rehabilitációt" – konverziós terápiát – ír elő az elkövetők számára.

Museveni az év elején visszaküldte a törvényt a parlamentnek felülvizsgálatra. A törvénytervezet legutóbbi változatát e hónap elején fogadták el. Uganda régóta hivatalban lévő elnökét a törvény miatt a nyugati kormányok, köztük az Egyesült Államok részéről már korábban is számos bírálat érte.

Hírdetés

Henry Mukiibi, a ferde hajlamú ugandaiakat segítő aktivista a CNN-nek elmondta: attól tart, hogy az emberek a törvény alapján kezdenek önbíráskodásba.

– Szerintem ez annyira, de annyira szörnyű. Nem számítottunk erre – azt hittük, hogy ellene fognak szavazni. Meg fognak kínozni minket. Most már csak attól félek, hogy mi következik. Az emberek már várták, hogy aláírják a törvényt, és akkor majd foglalkozhatnak velünk. Meg fogunk halni – fogalmazott.

Civil társadalmi csoportok máris meg akarják támadni a törvényt.

(CNN – Index korrigálva)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »