Aláírásgyűjtés indult a kötelező koronavírus-teszt visszavonásáért

Aláírásgyűjtés indult a kötelező koronavírus-teszt visszavonásáért

Magánszemélyek kezdeményezésére aláírásgyűjtés kezdődött a hétvégén a kormány azon ellentmondásos intézkedése ellen, mely az ingázók számára kötelezővé teszi a koronavírus-teszt elvégzését. Az online elérhető petíciót immár több mint 6900-an írták alá.

Mint korábban beszámoltunk róla, a Ján Mikas tiszti főorvos által pénteken ismertetett új rendelkezések értelmében május elsejétől az ingázóknak minden egyes alkalommal, amikor Szlovákia területére lépnek,

Az igazolás nem lehet régebbi keletű 30 napnál. Ebből adódóan az ingázóknak havonta alá kell vetniük magukat a koronavírus-tesztelésnek.

A hír jogos felháborodást keltett az ingázók körében, hiszen a tesztelés amellett, hogy

Becslések szerint egy négytagú családnak akár 280 euróba is kerülhet havi szinten a tesztelésről szóló igazolás beszerzése.  Az ingázók nehezményezik, hogy a beígért intézkedéseket elhamarkodottan hozták meg, és senki nem tárgyalt velük erről.

Korábban a kötelező teszteléssel kapcsolatban a Felvidék.ma-nak S. Péter, Ipolyságról a magyarországi Rétságra napi szinten ingázó munkavállaló megjegyezte:  „Mivel nem belátható, hogy meddig tart ez a helyzet, így ez számunkra egy rendkívül költséges óvintézkedés, hiszen havi jelleggel kell elvégeztetni a tesztet. Emellett a teszt eredményére is várni kell, ez újabb bizonytalanságot eredményez.”

Hírdetés

Mindamellett az eleve botrányosan körülményes határátkelést még tovább lelassítja az intézkedés, többletterhet róva az ingázókra és a rend őreire.

Daniel Adamík, az online petíció kezdeményezője kifejtette:

Mint a petíció szövegében megfogalmazzák, a tervezett intézkedés kontraproduktív, az országnak nincs elegendő laboratóriuma a szükséges mennyiségű tesztek tíz napon belüli kivizsgálására és értékelésére. Ugyanakkor feleslegesnek is tartják, hiszen

Az intézkedés egyben diszkriminatív, hiszen egyes társadalmi csoportoknál ingyen végezték el a tömeges tesztelést, míg a napi szinten igázóknak fizetniük kell a átgondolatlan intézkedés értelmében.  A kormány lépése ugyanakkor logikátlan, hiszen így több tízezer személyt tesztelnek feleslegesen, elvonva a kapacitást a ténylegesen szükséges tesztek elvégzésétől.

Felmerülhet továbbá a korrupció gyanúja is, hiszen ezáltal a laboratóriumok, a nem állami labororatóriumok is jelentős mennyiségű pénzhez jutnak.

Az online petíció ITT érhető el.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »