Alábcseülték a hatását: sokezer munkahely szűnhet meg Szlovákiában a Brexit miatt

Alábcseülték a hatását: sokezer munkahely szűnhet meg Szlovákiában a Brexit miatt

A belga Levueni Egyetem kutatása szerint egy esetleges megállapodás nélküli, „kemény Brexit” Európa-szerte 1,2 millió munkahelyet szüntetne meg, elsősorban a nyugat-európai országokban, de Közép-Európa sem úszná meg veszteségek nélkül.

„Lengyelország, Svédország, Szlovákia, Csehország, Románia és Magyarország szintén jelentős veszteségeket szenvednének el a foglalkoztatás terén. Tekintettel az egymásra épülő termelési láncokra, ez nem meglepő. A Brexit egész Európára kiható történt” Hirdetés(X)

írják a tanulmányban.

A belga egyetem kutatói szerint egy „puha” Brexit esetén – vagyis ha Nagy-Britannia megállapodásra jutna az EU-val – „csak” 280 ezer munkahely bánná a britek angolos távozását. Kemény Brexit esetén a legtöbb munkahely Nagy-Britanniában szűnne meg – több mint félmillióan kereshetnének új állást. Németországba 291 ezerre becsülik az leendő elbocsátások számát, Franciaországban 141 ezerre, Olaszországban 139 ezerre.

Hírdetés

Szlovákiában puha Brexcit esetén négyezer, kemény Brexit esetén 15 790 álláshely szűnne meg.

Patrik Hudec, a J&T elemzője szerint, akit a Hospodárske Noviny internetes kiadása idézett, a Visegrádi Négyeket elsősorban Németországon keresztül éri a Brexit negatív hatása. Persze öröm lehet az ürömben, hogy sok szlovákiai hazatérhet miatta, a szlovákiai munkapiacot erősítve.

Nagy-Britanniának valamivel több, mint két hónapja van lezárni a kilépés történetét. A Brexit miatt már bukott egy kormány, és ma a 2016-os népszavazás kilépéspárti kampányának egyik központi arca, Boris Johnson a brit kormányfő, aki nem körülményeskedik, ha a kilépés feltételeiről beszél az uniós vezetőkkel.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »