Aktívan Európáért – csatai fiatalokkal

Aktívan Európáért – csatai fiatalokkal

Az Aktívan Európáért elnevezésű nemzetközi ifjúsági csereprogram keretei között 2021. június 22-étől július 1-jéig a romániai Székelykeresztúron találkoztak magyar, szlovák, lengyel és román fiatalok. A csatai Romane Jile – Cigány Szívek polgári társulás ezúttal is bekapcsolódott a programsorozatba. Az Erasmus+ nevű uniós program következő állomása Párkány lesz; négy ország összesen 24 fiatalja ott találkozik majd július folyamán.

Az általános munkanélküliségi ráta drámai módon emelkedik az Európai Unióban. A projekt célja, hogy a munkaerő-piaci hátrányos helyzetű fiatalok számára olyan ismereteket nyújtson, amelyek elősegítik életben maradásukat s a jövedelemszerzést a megélhetésükhöz. A mai társadalmi-gazdasági helyzet mind nemzeti, mind uniós szinten olyan készségeket és tudást igényel, amelyek progresszívek az egyén, valamint a közösség és a társadalom számára”

– fogalmazta meg a programban részt vevő csoportvezetők egyike, Babindák Ernő, majd hozzátette:

Hírdetés

A vállalkozói készségek megszerzése nagyon fontos célkitűzés; ezt nemzeti és uniós szinten is támogatni kell.

Mint mondta, kutatások bizonyítják, hogy a vállalkozóvá válásra nevelés az egyik leggyorsabban megtérülő szellemi befektetés. A kutatások azt is kimutatták, hogy a vállalkozói oktatásba történő befektetések megtérülése az egyik leggyorsabb, s a gazdaságok dinamizmusára is nagyon pozitív hatással van. A vállalkozói szellemű fiatalok közösségi és társadalmi szinten is aktívabbak, kreatívabbak, alkalmazkodóbbak és ezáltal nyitottabbak általa, s problémamegoldó képességük is fejlettebb.

Vállalkozói készségekkel rendelkező fiatalok sokkal könnyebben találnak munkát munkavállalóként, és jobban megállják a helyüket. A fiatalok azonban nem tanulják ezeket a készségeket az iskolákban, ezért próbáltunk olyan projektet megvalósítani, amely komplex módon fejleszti a fiatalokat, segíti önérvényesítő képességeiket, a jólét felé vezető útjuk megkezdését, amely lehet akár saját vállalkozás is”

– fűzte hozzá Babindák Ernő, aki hangsúlyozta, hogy a projektben részt vevő fiatalok többsége valamilyen szempontból hátrányos helyzetű, és sokkal kevésbé férnek hozzá azokhoz a tapasztalatokhoz és ismeretekhez, amelyek elősegítik társadalmi és gazdasági integrációjukat. Mint mondta, segíteni akarnak nekik álmaik és vágyaik megvalósításában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »