Aktív csapat áll a rendezvények, programok mögött (Vargha Fruzsina alpolgármester beszámolója)

Aktív csapat áll a rendezvények, programok mögött (Vargha Fruzsina alpolgármester beszámolója)

Az elmúlt két évben Sepsiszentgyörgyön elindított programokról és rendezvényekről, az ezek mögött álló csapatról, illetve az alpolgármesteri kabinet tevékenységéről is beszámolt tegnapi sajtóbeszélgetésén Vargha Fruzsina, a megyeszékhely alpolgármestere, aki mandátumának a feléhez érkezett.

A délelőtti sajtóbeszélgetésre Vargha Fruzsina azzal a csapattal érkezett, amely elmondása szerint minden helyzetben segítségére volt, „akik nélkül az előző időszakban kevesebbet lehetett volna a megyeszékhelyen megvalósítani”, akik a különböző programok és rendezvények mögött állnak. Elsőként  Ferencz Júliát, az ifjúsági iroda vezetőjét, illetve annak munkatársát, Balogh Zsoltot mutatta be a média képviselőinek, majd Erdei Anitát, a Kónya Ádám Művelődési Ház igazgatóhelyettesét, kabinetjéből pedig Stefan-Dobai Katalint, illetve Tusa Adorjánt, aki sokrétű feladatai közt az önkéntesekkel foglalkozott, de a Sepsiszentgyörgyi Ifjúsági Fórum elnöke is volt.

Jobbára a Kónya Ádám Művelődési Ház égisze alatt, szervezésükben zajlott 25 kisebb-nagyobb rendezvény idén a megyeszékhelyen, s partner volt mások mellett a lebonyolításban a megyei önkormányzat és a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Prospero Egyesület és a Pont Csoport, de társult az őszi Tabakó fesztiválhoz a Vibe fesztivál csapata és a Mathi­as Corvinus Collegium is – ismertette az alpolgármester. Jelezte, úgy alakították a programokat, hogy minél szélesebb körben megszólítsák, bevonzzák a városlakókat, voltak rétegrendezvények – legutóbb például a pulzArt kortárs művészeti fesztivál –, és nagy tömegeket megmozgatók is, mint az őszi vásár vagy az öt alkalommal bemutatott István, a király székelyföldi nagyprodukció. A SepsiBook könyvvásárt is megemlítették, mely az Arénában zajlott, így erről a helyszínről bebizonyosodott, nem csupán sporteseményekre, de akár kultúrafogyasztásra is alkalmas – mutatott rá Vargha Fruzsina.

Hírdetés

Szó esett arról is, hogy több rendezvény lebonyolításában önkéntesek segítették a szervezők munkáját, a Tabakón például mintegy 300-an, köztük sokan a régióból érkeztek. Tusa Adorján és Ferencz Júlia szerint az önkéntes munkát vállaló fiatalok nagyon sokat segítenek, szükség van munkájukra és jelenlétükre, hiszen általuk kapcsolódik az önkormányzat és intézményei a város fia­taljaihoz.  

Hiánypótló és hasznos programok

A programokat illetően Vargha Fruzsina megemlítette, a visszajelzések sokat segítettek abban, hogy ahol kellett, módosítsanak rajtuk. A román–magyar nyelvtanfolyamnál például eltörölték a felső korhatárt, a következő szessziót a hónap közepén indítják. Eddig 14-en végeztek, négy jelentkező magyarul, tízen pedig románul tanultak. A tavaly decemberben indított lakbértámogatási programra is folyamatosan lehet jelentkezni – minden hónap 15-éig –, az eddig befutott 35 igénylésből 25-öt támogatott az önkormányzat. Az ifjúsági iroda Effact programja havonta jelentkezik új kihívásokkal, a cél az, hogy a fiatalokat megismertessék a környezettudatosabb életmóddal, s a különböző tevékenységekkel ösztönözzék, hogy erre minél inkább odafigyeljenek.

Az önkormányzat által indított gyakornokprogramba az előző két évben 53-an kapcsolódtak be, a fiatalok különböző intézményekbe, irodákba nyerhettek betekintést és gyűjtöttek tapasztalatot. Erdei Anita, Stefan-Dobai Katalin, Ferencz Júlia és Balogh Zsolt is jelezte: a jelentkezők nagyon aktívnak bizonyultak, bekapcsolódtak a tevékenységekbe – sőt, volt olyan, akit egy megüresedett állás betöltésének lehetőségéről is értesítettek később –, és pozitív visszajelzéseket fogalmaztak meg velük kapcsolatban az önkormányzat munkatársai is. Vargha Fruzsina rámutatott, a program időtartamát a korábbi két hétről egy hónaposra bővítették, és törekednek arra, hogy a gyakornokoknak „ne engedjék el a kezüket”, időről időre felveszik velük a kapcsolatot.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »