Aktatáskában kallódó szavazatok kerültek elő az Egyesült Államokban

Több mint 100, össze nem számlált szavazatokat tartalmazó aktatáska került elő Puerto Ricóban egy héttel a parlamenti választás után – közölte a helyi választási bizottság.

Francisco Rosado, a bizottság új elnöke kedden elmondta, hogy az aktatáskákat egy páncélteremben őrizték. Rosado a kaotikus szervezést és a szavazatszámláló biztosok alacsony számát okolta a kialakult helyzetért. A Puerto Ricó-i parlamenti választáson sokan korábban leadták a voksukat, és a levélszavazatok száma is jelentős volt.

A tisztségviselő jelezte, egyelőre nem tudja, hogy összesen hány szavazat volt a 126 aktatáskában. Volt, amelyikben három voks volt, de olyan is, amelyben ötszáz. Egyúttal biztosított róla, hogy minden voksot meg fognak számolni, és arra kérte a helyieket, hogy bízzanak a folyamat átláthatóságában.

Hírdetés

Roberto Iván Aponte választási biztos szerint legkésőbb csütörtökig lezárulhat a szavazatok összeszámlálása. Az új voksok egyes településeken akár a választás kimenetelét is megváltoztathatják. Aponte figyelmeztetett, hogy a szavazók körében egyre nő a választási bizottsággal szembeni bizalmatlanság.

A bizottságnak négy napba telt, hogy a november 3-i parlamenti választást követően összeszámlálják a szavazatokat. Korábban már a választás éjszakáján közzétették a végleges eredményt.

Idén nem ez volt az első, választásokkal kapcsolatos fiaskó a 3,2 millió lakost számláló Puerto Ricóban, amely az Egyesült Államok társult állama. Augusztusban a választási bizottság kénytelen volt részben felfüggeszteni a novemberi általános választást megelőző előválasztási folyamatot, mert egyes helyeken nem volt elegendő szavazócédula, vagy egyáltalán nem érkeztek meg. A választási bizottság akkor is szervezési hibákra hivatkozott. A testület akkori elnöke, Juan Ernesto Dávila szeptemberben a bírálatok nyomán lemondott.

Többen Wanda Vázquez kormányzót vádolják a kialakult zűrzavar miatt. A Puerto Ricó-i vezető júniusban elfogadott egy új törvényt, amely számos változással járt, és több részleget megszüntetett a választási bizottságon belül.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »