Akkora pofonba szaladt bele a szombathelyi Fidesz, hogy a Lendvay utca adja a másikat

Akkora pofonba szaladt bele a szombathelyi Fidesz, hogy a Lendvay utca adja a másikat

Nem mentek el a közgyűlés ülésére, meg is szavazta az ellenzék, hogy az önkormányzati cégeknél ne lehessen végrehajtani a rabszolgatörvényt. Emellett a közgyűlés felszólította a térség kormánypárti képviselőjét, Hende Csabát, hogy érje el a túlóratörvény visszavonását.

A város közgyűlésében tíz fideszes képviselővel szemben egy jobbikos, kilenc baloldali  és egy helyi szervezet (Pro Savaria) képviselője van. 

Az ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli közgyűlésre viszont a fideszes képviselők nem fáradtak be, így mivel nem tartózkodtak a munkahelyükön, ezért könnyedén átment az ellenzéki kezdeményezés (sőt, a kezdeményezést még a helyben, sokszor a Fideszt támogató, jobboldali Pro Savaria képviselője Molnár Miklós alpolgármester is megszavazta). 

Hírdetés

Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a fideszes vezetésű városban elutasították a rabszolgatörvényt, elviekben azt nem lehet alkalmazni – „még önkéntes vállalással” sem az önkormányzati cégeknél. Hogy ez ne legyen elég, a város felszólította Hende Csaba, volt honvédelmi minisztert, a város országgyűlési képviselőjét, hogy kezdeményezze a törvény visszavonását. 

A közgyűlést közvetítő Nyugat.hu szerint a polgármester meg is jegyezte, hogy „új helyzet van Szombathely politikai életében”.

A baloldali Nemény András (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szerint történelmi esemény, hogy egy fideszes város elveszítette a többségét, és hozzáteszi, hogy „jó ügyek mentén” lesz még hasonló ellenzéki együttműködés. A jobbikos Balassa Péter ugyancsak mérföldkőről beszélt, és örült, hogy sikerült „szakmai alapokon felülemelkedni a pártpolitikán”. 

(444.hu)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »