„Akiben teljes lett az idő” – Ady Endrére emlékezünk 145. születésnapján

„Akiben teljes lett az idő” – Ady Endrére emlékezünk 145. születésnapján

Az egyetemes magyar irodalom legkiemelkedőbb alakja, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költőóriása 1877. november 22-én született Érmindszenten.

Néhány róla szóló jellemzéssel, gondolattal idézzük fel szellemiségét.

Szerb Antal író így ír Adyról:

Ady, verseiben ma is él. Tőle és általa ismerjük igazán a bánat, a szerelem, a vágyakozás, a harag, a csalódás és a boldogság hangját, de sorai által másképp látjuk a hazát és Párizst is.

Költészetének témái az emberi lét minden jelentős területére kiterjednek, melyből kitűnik, hogy Ady, a poéta, egyben hazafi és forradalmár, példamutató magyar és európai. A szerelemről vagy a szülőföldjéről írt versei éppoly lényeges kifejezései az emberi létnek, mint a szabadság, az egyenlőség, a hit vagy a mulandóság kérdéseiről írott költeményei.

Ady újságíróként is kiemelkedő tehetség volt. 1908-ban a Nyugat című új irodalmi lap első számában megjelentek versei és esszéi, ennek a lapnak lett élete végéig munkatársa, míg 1908-ban Nagyváradon a Holnap nevű irodalmi csoport egyik alapítója volt. A műveltségről, irodalomról írt cikkeiben a fejlődést és a haladást sürgette.

Hírdetés

Háy János, József Attila-díjas anyaországi magyar költő így vall a nagy elődről:

Ady Endre azon kevesek közé tartozik, aki a 21. század emberének is tud újat mondani.

– vallja Egyed Emese erdélyi magyar irodalomtörténész, majd hangsúlyozza:

– mondta Egyed Emese Nagykárolyban, a költőre való megemlékezésen.

Ady Endre életútja, költészete, munkássága sokrétű és gazdag, melyből a fenti rövid jellemzés ízelítőt ad. Ady jelen van a ma emberének életében, nemcsak verseivel, de szobrok idézik alakját, utcák, intézmények, egyesületek és iskolák viselik nevét a Kárpát-haza minden területén. Így emléke él és halhatatlan.

Ízelítő Ady Endre költészetéből Latinovits Zoltán néhai magyar színész előadásában: https://www.youtube.com/watch?v=hu7VnheHS10

Forrás: Erdélyi Napló, Wikipédia
(Berényi Kornélia)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »