Aki szabad idejében lopott autókra vadászik

Aki szabad idejében lopott autókra vadászik

A csacai Štefan Farkašnak különös hobbija van: meglovasított személyautók után nyomoz.

A 39 éves férfi jelenleg egy pozsonyi cég portásaként dolgozik. Korábban több mint tíz éven át egy cseh milliárdos testőrségének a tagja volt és ezalatt sok olyasmit megtanult, amiről úgy gondolta, hogy Szlovákiába visszatérve remekül hasznosíthatná.

Noha amatőrnek számít, minden profin túltesz, és hogy milyen  jól sikerült az általa alkotott program, azt az is bizonyítja, hogy eddig 222 ellopott személyautónak sikerült a nyomára akadnia.

Hírdetés

Az alkalmazás nemcsak Szlovákiában, hanem Európa nyolc további országában is működik és még csak engedélyeztetni sem kell, mert a nemzetközi előírásoknak megfelelően működik, nem úgy a szlovák rendőrség által jelenleg használt rendszert, amely csak belföldön nincs engedélyhez kötve, ha külföldön szeretnék alkalmazni, azt engedélyeztetni kell.

Štefan Farkaš HAKA néven alapított egy polgári társulást, ebben 25  tapasztalt nyomozó és nyugdíjba vonult rendőr segíti az ellopott járművek felderítésében. Ezt a munkát hobbiból, szabad idejében végzi, a Hakatron névre keresztelt mobilalkalmazás ingyen letölthető az android és az iphone operációs rendszerekre is. A program létrehozása 15 ezer eurójába került, de ő nem kér semmilyen anyagi ellenszolgáltatást a használatáért. Jelenleg magánszemélyek is letölthetik már az iphone-ra, de három hónapon belül kész lesz az androidos alkalmazás is. Csak összehasonlításképpen: a kevésbé hatékony SOITRON rendőrségi alkalmazás kifejlesztése 40 millió euróba került és csak Szlovákiában alkalmazható, a Hakatron nyolc európai államban: Csehországban, Magyarországon, Belgiumban, Hollandiában, Szlovéniában, Németországban, Litvániában és természetesen Szlovákiában tudja követni az ellopott járművek útját.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »