Aki napelemet telepítene annak az állam állja a beruházás összegét

Aki napelemet telepítene annak az állam állja a beruházás összegét

Heteken belül indul a 100%-os napelemes támogatás! Kérje a pályázatelőkészítés-csomagot 162.500 Ft-ért.Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

December 6-án veszi kezdetét a régóta várt napelemes program, amelyben alacsony jövedelmű háztartások számára biztosítanak 100 százalékban vissza nem térítendő támogatást. A keretet napelemes beruházás mellett fűtéskorszerűsítésre is lehet fordítani. Cikksorozatunkban a végleges pályázati kiírás kulcspontjait ismertetjük. Mostani anyagunkban azt járjuk körbe, hogy pontosan milyen költségek számolhatóak el a pályázatban.

Az üzembe helyezést is támogatják

Az új programban két fő műszaki tartalom valósítható meg: tetőre telepíthető, saját fogyasztást kiváltó napelem; illetve napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer hőszivattyúval történő elektrifikálása, energiatároló beépítése és nyílászáró cseréje. Előbbire maximum bruttó 2,9 millió forint, utóbbira pedig legfeljebb 11,3 millió forint érhető el. A jelentős eltérés hátterében az áll, hogy utóbbi projekt jóval több beruházást igényel. A két kategória megvalósításához számos egyéb részmunka tartozhat. Cikkünkben néhány konkrét példával mutatjuk be, hogy milyen típusú költségek számolhatóak el a csomagban. Fontos, hogy a legtöbb munkafeladatot csak a pályázat regisztrációs listáján szereplő kivitelezővel lehet elvégeztetni, a beruházás megkezdése előtt pedig szerződést kell kötni. A szerződésben, valamint a benyújtott pályázatban egyértelműen be kell mutatni azokat a lehetséges támogatható tevékenységeket, amelyet nem kívánunk elszámolni; illetve azokat a nem támogatható tevékenységeket, amelyeket a projekt részeként, de azon kívüli forrásból tervezünk finanszírozni.

Hírdetés

Ha saját fogyasztás kiváltására akarunk napelemet, a tervezési, engedélyezési, eljárási díjak; a korszerűsítés; az üzembe helyezés; valamint a kötelező nyilvánossághoz szükséges tájékoztató tábla és fotódokumentáció egyaránt elszámolható. A támogatás a napelem mellett az inverterre, a tetőre építhető tartószerkezetre és a beüzemelésre; illetve a szükséges jogi alapkövetelmények teljesítésére, például a három fázisú mérőhely kialakítására is kérhető.

Amennyiben a napelemes rendszer a fűtéskorszerűsítést szolgálja, az engedélyezési és eljárási díjak, a korszerűsítés, az üzembe helyezés, az épületenergetikai tanúsítvány megszerzése, valamint a kötelező nyilvánosság után lehet támogatást kapni. Ezen műszaki tartalom esetén elszámolható az előzőhöz hasonlóan a teljes napelemes rendszer kiépítése; a meglévő hőtermelő berendezés levegő-víz vagy levegő-levegő hőszivattyús rendszerre történő leváltása; a fűtött és fűtetlen tereket elválasztó ablakok és ajtók cseréje; a napelemhez tartozó akkumulátoros tárolóegység létrehozása és beüzemelése; a napelemes rendszer jogi alapkövetelményeihez szükséges munkálatok; az energetikai tanúsítványok beszerzése; valamint a használati meleg víz előállítására alkalmas indirekt tároló beszerelése.

Érdemes odafigyelni arra, hogy az Európai Unió felé nem, de hazai forrásból potenciálisan elszámolható költségeket a pályázati kitöltés során nem elszámolhatóként kell feltüntetni, ez azonban még nem jelenti azt, hogy azokra nem lehet támogatást szerezni. Amelyik projektek hazai forrásból sem kivitelezhetőek, nem támogatható tevékenységnek számítanak.

Nem elszámolható költségek

A program kiírása hosszan részletezi a nem elszámolható költségeket. Ezekről nagy általánosságban elmondható, hogy nincsenek közvetlen kapcsolatban a pályázati cél megvalósításával. Nem jár támogatás többek között a saját beszerzésű anyagok; a saját kivitelezésű felújítások; a szén-dioxid-kibocsátás csökkenését vagy az energiatakarékosságot nem segítő beruházások; a nyílászárócserén kívüli építési jellegű munkák, így a vakolás; valamint a pályázat elkészítéséhez kapcsolódó ráfordítások, például a szükséges dokumentumok digitalizálása. Nem számolható el továbbá a területfoglalási, munkaterület őrzési, raklap bérleti vagy raktározási díjak; a törmelékszállítás; a fakivágás és egyéb organizációs feladatok; az átépítés, átalakítás és bővítés költségei; a tetőszerkezet átalakítására, felújítására vagy megerősítésére; a nyílászárók felújítása; a szúnyoghálók; az ivóvízvezetékek cseréje; a homlokzati hőszigetelés; a használt anyagok; illetve az utazási és szállásköltségek. A beruházáshoz nem kapcsolódó költségek mellett a túlárazás elkerülésére is érdemes ügyelni, ugyanis az ilyen projekteket büntethetik a programban.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »