Aki megtámadja határainkat, annak a válasz csak a golyó lehet…

A Balkánon is jóval enyhébb a tél a szokásosnál, így nem állt meg és nem is nagyon lassult a bevándorlók mozgása. A magyar kerítés miatt egyre többen próbálkoznak a Bosznián, Horvátországon és Szlovénián átvezető útvonalon. De sokan még mindig abban reménykednek, hogy az embercsempészek, és például a drótvágók segítségével átjutnak a szerb-magyar határon.

Illegális bevándorlókat költöztettetnek ki a szerb hatóságok egy romos épületből Belgrádban. A több mint 30 migráns még hónapokkal ezelőtt, önkényesen foglalta el az egyébként lebontás előtt álló egykori irodaházat. Nem ez az első eset. Két héttel ezelőtt több mint száz migránst szállítottak el egy félbehagyott épületből az ország déli határához, a presevoi befogadóközpontba.

A szerb-magyar határ menti Horgosnál is önkényesen foglalják el az elhagyott épületeket, tanyákat a migránsok. Nem akartak nyilatkozni, de kamerán kívül az M1-nek azt mondták, éjszakánként innen indulnak Magyarország felé, de eddig nem jutottak át a kerítésen.

Az elmúlt két hétben több mint ötszázan akartak illegálisan bejutni Magyarországra. Volt olyan nap, amikor több mint száz migráns próbált átszökni a szerb-magyar határon.

Hírdetés

A többség már a kísérletnél lebukik, a hőkamerák ugyanis messziről kiszúrják őket. Tavaly tavasszal telepítették ezeket az éjjel is látó eszközöket, így 24 órában figyelhetik a 175 kilométer hosszú határzár környékét.

221 ponton kellett telepíteni 435 darab kamerát telepíteni. A műveleti központba futnak be a kamerák képei. Egy eszköz csaknem nyolc kilométeres körzetet lát be, így ahol mozgást tapasztalnak, ott néhány pillanat alatt megjelennek a rendőrök és katonák.

A miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón beszélt arról: nemrég a határon járt és azt tapasztalta, hogy az illegális bevándorlók folyamatosan, drótvágóval próbálják átvágni a kerítést. Lázár János hozzátette: 2-3 óránként kísérleteznek ezzel a módszerrel, van, hogy létrát is visznek a kerítéshez. Ezért azt kéri a belügyminisztertől, hogy hozzák nyilvánosságra a déli határnál működő hőkamerák felvételeit.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, ha nem lenne a dupla kerítés, nem lenne odavezényelve több száz és az egész határszakaszt illetve több ezer rendőr, akkor száz százalékosan biztosak lehetnénk abban, hogy nem harmincan jönnének naponta, hanem folyamatosan érkeznének a migránsok – fogalmazott.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »