Aki másnak vermet ás: Az Európai Bizottság saját csapdájába esett bele, mégsincs ukrán mentőcsomag (egyelőre)

Aki másnak vermet ás: Az Európai Bizottság saját csapdájába esett bele, mégsincs ukrán mentőcsomag (egyelőre)

Tegnap meg nagy mellénnyel fogadta a vállveregetéseket az unió soros elnökségét ellátó Csehország, aki azt hitte, azzal, hogy egy döntési csomagba tuszkolta bele a magyar jogállamisági határozatot, a globális minimumadót illetve ez Ukrajnának szánt 18 milliárdos, közös hitelből finanszírozott mentőcsomagot. Kedden megállapodás született a magyarokkal, ma pedig az uniós csúcs elején a Bizottság már zsebében érezte a győzelmet. Végül hoppon maradt, mert a lengyelek blokkolnak. Ők nem a közös hitelfelvétel ellen ágállnak, hanem a globális minimumadót helytelenítik.

Persze nem kizárt, hogy egy teljesen új játszma kialakulásának vagyunk tanúi, amely megint nem a minimumadóról szól, hanem ezúttal a lengyeleknek járó uniós forrásokról, amelyeket Brüsszel szintén blokkol. Nem kizárt ugyanakkor, hogy emiatt most már a magyar forrásokról szóló döntés sem végleges.

A politikai viták viszont közben tovább differenciálódhatnak. Egyrészt, két nyugati tagállam megvétózta Románia schengeni csatlakozását, vagyis Bukarestnek is van oka alkupozícióként használni a hármas döntési csomagot.

És közben a politikai retorikát alapvetően átitatja az Európai Parlament korrupciós botránya, amely alapjaiban rengette meg az erkölcsi magaslóról nyilatkozó liberális és baloldali brüsszeli politikusokat.

Hírdetés

Főleg a vitába csütörtökön Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is beszállt, aki kijelentette:

“A körvonalazódó történet aggasztó, a kiszivárgó hírek valami olyasmiről szólnak, amit elképzelni is nehezen lehetett. Ilyen üggyel szemben, úgy gondolom, sokat nyom a latban a reakció, amelynek határozottnak és erősnek kell lennie: mélyre kell hatolni, és nem szabad engedményeket tenni”

fogalmazott.

A VG.hu közlése szerint  az Il Fatto Quotidiano című olasz napilap Manon Aubryval, az Európai Parlament (EP) francia baloldali képviselőjével közölt interjút. A baloldali frakcióvezető kijelentette, hogy az eddig őrizetbe vettek „csak a jéghegy csúcsát” képviselik. Megerősítette, hogy a korrupciós botrány legalább hatvan személyt érint, és többségük a szociáldemokraták (S&D), valamint az Európai Néppárt (EPP) politikusa.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »