Aki képes volt legyőzni Messit a FIFA gáláján

Aki képes volt legyőzni Messit a FIFA gáláján

A nevét már tudjuk a Puskás-díj nyertesének, de azt nem, hogy pontosan ki ő. Wendell Lira kis híján az AC Milanba került, dolgozott az anyja kávéházában, ám két sérülés derékba törte a karrierjét. Most mégis képes volt maga mögé utasítani olyan sztárokat, mint a már ötszörös aranylabdás Lionel Messi vagy Carlos Tévez.

„– Ki nyerte a Puskás-díjat idén?
– Csak arra emlékszem, hogy nem Messi. Valami brazil. Várj, rákeresek… Wendell Lima a Gojanéziából vagy miből.”

Nagyjából a fenti párbeszéd hangozhatott el kedd reggel a focikedvelők körében a hétfő esti FIFA-gálát követően. A legendás magyar futballistáról, Puskás Ferencről elnevezett díjat az elmúlt év legszebb találatáért kapja egy focista, a korábbi években Cristiano Ronaldo, Hamit Altintop, Neymar, Miroslav Stoch, Zlatan Ibrahimovic és James Rodríguez nyerték – Európában mindannyian ismert nevek.

Nem úgy, mint Wendell Lira, aki 1989-ben született Goiás állam fővárosában, a ma 1,3 millió lakosú Goiâniában. Brazília egyik neves klubjában, a Goiásban nevelkedett – írja miniportréjában a Daily Mirror –, szépen lépegetett fel a ranglétrán, 16 évesen, 2006-ban debütált a felnőttcsapatban. Óriási tehetségnek tartották, a brazil utánpótlás-válogatottak állandó szereplője volt, az U-20-as csapatban Alexandre Pato mellett focizott.

Klubja miatt csúszott le Európáról

Külföldön is felfigyeltek a csatárra, az AC Milan hatmillió brazil reált (mai árfolyamon 436 millió forintot) ajánlott érte a Goiásnak, ám a brazil klub nem engedte el. Valószínűleg abban reménykedtek, hogy Wendell még jobb lesz és még több pénzért lehet majd túladni rajta. Ám a Milan egy évvel később elvitte Patót, Wendell pedig maradt Brazíliában.

Ahol két komoly sérülést is elszenvedett (2008-ban és 2010-ben), így fejlődése megrekedt, a Goiás pedig 2012-ben elengedte, miután nem volt képes újra formába lendülni. Ekkoriban már a visszavonulás is foglalkoztatta, miközben besegített édesanyja kávézójában, hogy ki lehessen fizetni a számlákat. 2013-ban azonban mégis visszatért a pályára, igaz, a következő két évben hat csapatnál fordult meg. Wendell elmondása szerint felesége lendítette át a holtponton, majd lánya születése is arra sarkallta, hogy ne adja fel.

Hírdetés

A sorsdöntő találat

Aztán jött 2015. március 11-e, a nap, amely – utólag visszatekintve – megváltoztatta Wendell életét. Akkor épp a Goianesia színeiben játszott az állami bajnokságban, kapott egy ívelést Da Mattától, és ő nem átvette, nem továbblöbbölte, hanem egy félfordulat után a hálóba vágta. Brazíliában itt-ott megírták, milyen szép gól volt, de a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) jelöléséig nem hajtogatták sokan Wendell Lira nevét.

Onnantól kezdve viszont egész Brazília őt kereste, különböző híradásokból kiderült, hogy hány pólót és nadrágot visz a zürichi gálára, ahogy az is, hogy hagyott helyet bőröndjében a díjnak. Akkor még nem tudhatta, de végül övé lett a Puskás-díj, amelyet sírva vett át a Playstation-rajongó Wendell.

„Annyira köszönöm, hogy itt lehetek és találkozhatok a példaképeimmel, akiket eddig csak videojátékokban láthattam”

– mondta a brazil játékos, aki ezt követően a Bibliából is idézett. Eközben otthon a családja összegyűlt, hogy tévé előtt nézzék a gálát. Wendell édesanyja – tudják, akinek a kávézójában dolgozott lábadozása idején a friss Puskás-díjas – könnyek közt azt mondta: attól félt, hogy valami tévedés történt, egyáltalán nem tűnt valóságosnak, hogy fia megkaphatja az elismerést. Wendell testvére, Thalles azt fejtegette, hogy reménykedett fivére sikerében. Hozzátette: amikor a gálán kimondták a keresztnevet, odahaza mindenki őrült ünneplésbe kezdett.

Eközben Wendell Zürichben azt mondta: szép gólt szerzett, de voltak ennél remekebbek is. Saját találatára tízből nyolcas osztályzatot adott a 27 éves szerény brazil, aki jelenleg a Vila Nova alkalmazásában áll.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »