Aki esetleg azt hitte, magyarok itattak metil-alkoholt a gyermekeikkel Szerepen, az ezúttal sem találta el

Aki esetleg azt hitte, magyarok itattak metil-alkoholt a gyermekeikkel Szerepen, az ezúttal sem találta el

A Hajdú-Bihar megyei nyomozók bűnügyi őrizetbe vettek egy férfit, aki a gyanú szerint Debrecen-Nagycserén állította elő azt a mérgező italt, amelytől többen kórházba kerültek – adta hírül honlapján a rendőrség.

Mint ismeretes, az országos mentőszolgálat 2017. december 19-én 3 óra körül értesítette a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságot arról, hogy Szerepről három személyt mérgezés gyanújával kórházba vittek. A gyanú szerint a 20 éves férfi, 16 éves fiú és 18 éves lány ugyanolyan mérgező italt fogyasztott, amelytől rosszul lettek. A rendelkezésre álló adatok szerint a mentőszolgálat munkatársai Szerepről és Debrecenből további 18 személyt szállítottak kórházba, akiknél szintén felmerült a gyanú, hogy az ismeretlen összetételű, mérgező folyadékból fogyasztottak.

A nyomozók az ügyben széleskörű adatgyűjtést, tanúkutatást végeztek, valamint számos helyszínen tartottak házkutatásokat, amelyek során több liter ismeretlen összetételű folyadékot, üvegeket és több millió forint készpénzt foglaltak le.

A Hajdú-Bihar megyei rendőrök azonosítottak egy 47 éves debreceni lakost, aki a megalapozott gyanú szerint metil-alkohol és más egyéb adalékanyagok, aromák hozzáadásával különböző szeszesitalokat állított elő egy nagycserei tanyán. A gyanúsított az általa előállított hamis italokat eladta ismerőseinek, akik azokat továbbértékesítették.

A nyomozók bűnügyi őrizetbe vették N. Sándort, és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására.

Hírdetés

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – igazságügyi toxikológus szakértő bevonásával – folytatja a nyomozást.

18 évesen három gyermeke van

"Könnyek között árulta el a nagymama: lélegeztetőgép tartja életben a Hajdú-Biharban megmérgezett háromgyerekes anyát" – sajnáltatja a Blikk a kiscsáládot.

A bulvárlapnak a helyiek, akik ismerik azokat, akik kortyoltak a szeszből, azt állították, házaló románok teríthették azt a gyilkos italt, amitől kilenc felnőtt és hat gyerek lett rosszul.

A csempészett, zárjegy nélküli ital állítólag egy ismert gyomorkeserű volt, mérgező metil-alkohollal keverve.

Ötvös Katalin (18), aki szintén ivott az életveszélyes kotyvalékból, három gyermeket nevel. A szeszt 20 éves párja születésnapi buliján bontották fel vasárnap este. A Hajdú-Bihar megyei település környékéről összesen 17 embert szállítottak kórházba mérgezés gyanújával.

– A lányomat egy lélegeztetőgép tartja életben, de lehet, hogy hamarosan lekapcsolják róla – kesergett Ötvös Zoltánné, Katalin édesanyja.

– Az unokáink, Jázmin, Sándor és a 9 hónapos Krisztofer még semmiről sem tudnak. Hogy mondjuk el nekik, hogy anyu többé már nem jön haza? Az apjuk is kórházban fekszik – sírta el magát az asszony, akinek 16 éves fiát is elvitték a mentők.

– Az italból vasárnap fogyasztottak, másnap még mindig hánytak, szédültek, és homályosan láttak. Azt hittük, másnaposak, de egyre súlyosabb lett az állapotuk. Azonnal hívtam a mentőket – emlékezett vissza Ötvösné. Az egyik szomszédos házba is került a mérgezett italból, onnan öten kerültek kórházba, köztük egy 3 éves kislány, aki nagymamája szerint "megnyalta az üveg száját".

Ketten maradandó agykárosodást szenvedtek

– A metil-alkohol szerve­zetben történő lebontása során hangyasav és formaldehid keletkezik, ami vakságot okozhat, ugyanis tönkreteszi a re­tinális sejteket – magyarázta dr. Funk Sándor addiktológus. – Ezen­felül súlyosan károsítja a májat, és erős idegméreg. Ha nem kezelik időben, gyorsan ha­lálhoz vezet. Az ellenanyag a köznapi etil-alkohol, a mérgezett személlyel jó adag pálinkát kell itatni, a metil-alkohol pedig ártalmatlanul kiürül a vesén keresztül – fejtette ki a szakértő. Dr. Funk Sándor szerint a metil-alkohol-mérgezés tünetei részegségre emlékeztetnek. Fogyasztását követően általános rosszullét, gyengeség, hányinger, hányás, szédülés, vérnyomásproblémák, mentális tünetek: zavaros beszéd, nyugtalan, zavart, széteső viselkedés jelentkezik, végül a beteg kómába esik.

Mint kiderült, a mérgezett felnőttek közül ketten maradandó agykárosodást szenvedtek, a hat gyermek állapota kielégítő. Mindenkit intenzíven kezelnek.

Többen hazamehettek

A szerepi mérgező italt fogyasztó betegek közül többen hazamehettek a kórházból, két ember állapota azonban továbbra is válságos – közölte a Debreceni Egyetem csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinikáján kezelt öt felnőtt közül kettő állapota súlyos, válságos. Három beteg tünetmentes, őket még megfigyelés alatt tartanák, de saját felelősségükre haza akarnak menni.

A gyermekklinikáról hat ápolt közül hármat szerdán este hazaengedtek. Három gyermeknél kontrollvizsgálatok folynak, ellátásuk, illetve hazamenetelük a vizsgálatok eredményétől függ. A Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban kezelt betegek szerdán valamennyien hazamehettek – tudatta az intézmény az MTI-vel.

Egy korábbi eset: Családi program cigányéknál: az apa 14 éves fiával és egy rokonukkal fogyasztotta a végzetes italt


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »