Aki elindult az értől, s az óceán felé tart

Aki elindult az értől, s az óceán felé tart

Orsolya olyan kis vidéki gyerek volt, mint a többi. Vidám és muzikális – mert családja körében sokszor hallotta énekelni családtagjait, sőt, anyai ágon több amatőr énekes járta a környéket, s szerepelt rendezvényeken.  Valószínűleg innen is ered Janszó Orsolya tehetségének forrása. 

Párkányban hatévesen már beíratták a zeneiskolába. Zongorán kezdett. Majd kamaszként már zenekart alapított társaival, akkor a pop-rock volt a kedvenc műfaja, de már énekelt zenekarban, szólóban is. Szerette, és ma is szereti a verseket, az irodalmat, és szeretett színpadon szerepelni. A párkányi gimnáziumban jött a pályaválasztás, s döntenie kellett. Igaz, hogy kisgyerekként orvos akart lenni, de végül a zenei pályát választotta.

Eddigi szerepléseiről, sikereiről faggatva, elmondta: „Végzettségemet tekintve operaénekes  és -tanár vagyok, a Hágai Királyi Zeneakadémián diplomáztam 2023-ban.  Lehetőségem nyílt fellépni Zsófia spanyol királyné előtt a Madridi Casinóban, a Pradoban (ESP), a Ronald Reagen Centerben (USA), az Eric Ericssonhallban (SWE), a bécsi Altes Rathausban, a portugál Terras Sem Sombra fesztiválon, a Magyar Nemzeti Galériában, a Magyar Nemzeti Színházban, a MOM Kulturális Központban, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nagytermében, az imolai Emilia Romagna Fesztiválon (ITA), a Római és Berlini Magyar Akadémia dísztermében, valamint számtalan templomban és koncertteremben. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy 2021 novemberében a londoni Covent Gardenben énekeltem mentorom, Balázs János kíséretében, 2022-ben pedig szólóestet adtam a barcelonai Santa Maria del Mar székesegyházban.”   

A sok utazás közben következő élménye az volt, amikor is repülőn koncertezett Snétberger Ferenccel, hiszen rangos díjat kapott a Snétberger Zenei Tehetség Központban, amit Madridban, a spanyol fővárosban vehettek át. A díjátadóra Snétberger Ferenc tanítványaival, kollégáival közösen utazott.

– Mi vezérli ezen a gyönyörű, állandó tanulást igénylő életpályán? – kérdezem a művésznőt. „Ahogy fejlődik a személyiség, fejlődik a hang is, és fordítva. Ez a folyamat empátiára, türelemre és elfogadásra tanít. Elsősorban ezt szeretném átadni a közönségnek. A zene számomra nem egy produkció, hanem egy üzenet, ami rajtam keresztül áramlik át. Úgy gondolom, hogy a művész legfontosabb feladata, hogy mindig érthető, önazonos és emberi maradjon” – fogalmazott.

Egy riportban így vallott szülővárosáról, ahol alapiskoláit is végezte, majd elindult a siker útján: „imádok itthon lenni. Párkányban énekelni az egyik legszebb élmény számomra. Szeretem és személyesen ismerem a közönséget, élvezem a támogatást és a kedvességet tőlük. Mindig nagyon meghat, hogy milyen sokan kíváncsiak rám egy ilyen kisvárosban is”.

Hírdetés

Mára már több zenei műfajt kipróbált. Arra a kérdésre, hogy melyik áll szívéhez, lelkéhez, céljaihoz legközelebb, a következőket válaszolta: „A klasszikus hangképzéshez ez a három stílus nagyon közel áll. Imádom Csajkovszkij és Rachmaninov zenéjét, szívesen énekelnék Tatiánát (Anyegin), Iolantát (Iolanta) vagy akár Rusalkát (Rusalka- Dvorák). A szívemhez nagyon közel áll a népdal, hiszen ez az, amit gyermekkoromtól otthonról hozok, ami a gyökereimhez visszavezet, és ami a zeneiségem alapja. Ehhez természetesen közel áll az operett, amit az ember magyar környezetben szintén úgy szív magába kicsi kora óta, akár a szivacs a vizet. Mind a három műfaj különböző technikai nehézségekkel jár, de kifejezetten szeretem a kihívásokat.”

 

Ez a fiatal tehetség elindult egy nagyon szép, de nehéz művészi pályán, s ezen belül az operaénekesi hivatást választotta. Művészi vénája sok ágon motiválja őt. A zenén kívül szereti az irodalmat, a verseket, kedvenc költője Pilinszky János. Hívő emberként szakrális jellegű művek is szerepelnek a repertoárján. Mindezekből a belső értékekből tevődik össze az emberi értéke is. Végtelenül szerény, segítőkész, nem beszél nagy dolgokról, de az emberek tiszteletét, szeretetét tartja a legnagyobb emberi értéknek. S minderről nyíltan, őszintén vall riportok, beszélgetések alkalmával. A fiatal énekesnek a legfontosabb az állandó továbbképzés, s a szereplés. Nem tagadja: szeret a színpadon lenni. Élvezi, amit csinál, s ha énekel, teljesen átadja magát a szerepnek.

Janszó Orsolya elindult az értől, s az óceán felé tart. Eddigi életpályája elején megismerte a nehéz lépcsőfokokat, fiatalon már rangos színpadokon szerepelt, tapasztalatot szerzett.

A hittel, szorgalommal, kitartással végzett munka gyümölcse mindig beérik. Ezt kívánjuk neki szeretettel.

(Dániel Erzsébet/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »