Akasztják a hóhért: Szexuális zaklatással vádolják a hágai főügyészt

Akasztják a hóhért: Szexuális zaklatással vádolják a hágai főügyészt

Több hírforrás is megerősíti, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság (ICC) nyomozói belső vizsgálatot folytatnak a testület fővádlója, Karim Khan ellen. Az eset eddig ismert részletei szerint a főügyész az egyik női munkatársára helyezett nyomást, hogy folytasson vele nemi kapcsolatot. A The Guardian tudomása szerint a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság legfőbb ügyésze a szexuális visszaélési panaszra úgy reagált, hogy megpróbálta rávenni az állítólagos áldozatot a követelések visszavonására vagy megtagadására.

A 2021-ben kinevezett „brit” főügyész neve azóta lett közismert, mióta nemzetközi elfogatóparancs kibocsátását kezdeményezte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és a Hamász vezetői ellen népirtás elkövetésére hivatkozva. Korábban ugyanezt már elérte Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben. Putyin azóta tett már látogatást olyan országban, amely köteles lett volna elfogni és kiadni őt (Kazahsztán), de erre nem került sor. A bíróság ellen nem adott helyt a Netanjahu és Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter elfogatását kérelmező ügyészi indítványnak. A Hamász vezetői ellen kiadott parancsok pedig okafogyottá váltak, mivel időközben mindhárom érintett személy meghalt.

Maga a panaszos a bíróság ügyészi hivatalának egyik tisztviselője, aki egyelőre névtelenséget kér az ügy rendkívül kényes jellege miatt. A harmincas éveiben járó ügyvédnőt a panasz benyújtása óta a főügyész és pártfogói különféle eszközökkel, személyesen és telefonhívásokkal igyekeznek visszatartani a hivatalos vádemeléstől.

A több lap és az AP hírügynökség által megkérdezett bennfentesek szerint a főügyész sorozatos nyomást gyakorolt a nőre a bíróság helységeiben, hivatalos vacsorákon és utazások során, sőt egy ízben a lakására rendelte, ahol szexuális kísérletet tett. Az üzekedésbe erőszakolt fizikai kontaktusok is tartoztak, így a nő kezének indokolatlan fogdosása, vagy hogy a főügyész – állítólag – belenyalt a sértett fülébe. A gyanút bejelentő nő azt panaszolja, hogy az ügyet vizsgáló nyomozók nem folytatnak korrekt eljárást a bejelentéssel kapcsolatban, és igyekeznek őt lebeszélni az ügy folytatásáról. Egyik ismerőse szerint a jogásznő attól is tart, hogy politikai konfliktusba keveredik, és olyan látszatba kerülhet, hogy Izraelnek akar kedvezni.

Hírdetés

A főügyész környezete eközben már azt híreszteli, hogy az egész történet valamilyen izraeli érdeket szolgáló vagy az izraeli titkosszolgálat által koholt vádaskodás, hogy hiteltelenítsék és meggyengítsék a főügyész pozícióját a zsidó állam elleni perben, melyet Dél-Afrika kezdeményezett a gázai háború kapcsán.

„Ez nem csak egy egyszeri ölelés volt, hanem egy szélesebb körű és ismétlődő magatartási minta, ami hosszú időn át tartott” – mondta az AP-nek a bíróság egyik tisztviselője. A gyanúokok között szerepel, hogy Khan átköltöztette a nőt az ICC egy másik osztályáról a saját hivatalába, amihez magasabb fizetési szint is tartozott, és ezekkel az előnyökkel akarta ‘megpuhítani’. Egyik londoni hivatalos utazásuk során Khan panaszkodott a házasságáról, és megkérte a nőt, hogy pihenjen vele a szállodai ágyon, majd – az ügyiratok szerint – „szexuálisan megérintette”. Később hajnali 3-kor bejött a szobájába, miután 10 percig kopogott az ajtaján.A bejelentés már májusban eljutott a testület belső felügyeleti szervéhez, de a vizsgálat még mindig nem ért véget.

Maga Khan határozottan tagadja a panaszban foglaltakat, és azt állítja, hogy egy politikai akció célkeresztjébe került főügyészi munkájának megtorlásaként.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »