Akár meg is tudná rendezni az olimpiát az alig ismert, 260 milliós ország

Akár meg is tudná rendezni az olimpiát az alig ismert, 260 milliós ország

Indonézia a 2032-es nyári olimpia megrendezésére hajt. Balogh András történész, Délkelet-Ázsia-szakértő az InfoRádiónak kifejtette, hogy az térségnek sokat jelentene a rendezés, az európai szemmel felvethető problémák pedig nem megoldhatatlanok a 260 millió lakosú országban.

Mi itt, a távoli Európában hajlamosak vagyunk lebecsülni a délkelet-ázsiai térséget, de rosszul tesszük; ugyan csökkent valamennyit a növekedés üteme, de ez így is sokkal magasabb, mint az EU-s átlag, és figyelembe kell venni azt is, hogy a térség lakosságlétszáma lényegesen meghaladja azét az Európai Unióét, amelynek egyetlen tagállama sem ér az indonéziai lakosságszám nyomába – fogalmazott a 2032-es indonéz olimpiai pályázat hírére reagálva az InfoRádióban Balogh András történész, a Délkelet-Ázsia című könyv szerzője, a Magyar Szocialista Párt egykori elnökhelyettese.

Ismert, Indonézia néhány nagyobb és rengeteg kis szigetből áll. Nyilván egy olimpia megrendezése nagyobb létesítményekben lenne, amennyiben ezeket fel tudnák építeni. Az éghajlat is igen sajátságos a földgolyó ezen részén. Mindezek figyelembevételével Balogh András úgy látja, a lakosság 40 százaléka Jáva szigetén él, ami 100 millió embert jelenti, itt fekszik Jakarta is, a főváros;

„óriási Indonézia, és az egész térség számára óriási esemény lenne az olimpia, és az olimpiai eszmét sikerülne egy olyan térségbe elvinni, ahová eddig nem, és a sportok népszerűsége is növekedne”

– vélekedett. Az éghajlati összetevő szerinte nem okozhat gondot, trópusi országokban rendszeresen vannak világesemények, Brazília olimpiát és futball-vb-t is rendezett a közelmúltban, pedig éghajlata nem sokkal barátságosabb, mint Indonéziáé, ahol

30-32 fok van átlagban, ami „nem rettenetesen magas”.

Az ország lakosságának nagy része muszlim (90 százalék), ám ez az ország – Balogh András szerint – egyáltalán nem szélsőséges.

Hírdetés

„Voltak ugyan terrorcselekmények, de ezek messze elmaradnak a világ más országaiban tapasztaltakhoz képest. Egyébként az ország nyugodt, békés,

jelentős a turizmus Balin és Jáván, a szélsőségesek cselekedetei, gondolkodása egyáltalán nem dominál”

– vázolta a térség szakértője.

Vetélytársak: India és a két Korea

Indonézia kedden benyújtotta pályázati szándéknyilatkozatát a 2032-es nyári olimpia megrendezésére. Az ázsiai ország hírügynöksége szerint Indonézia svájci nagykövete múlt héten adta át az államfő erről szóló levelét a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB).

„A NOB a tavalyi Ázsia Játékokon meggyőződhetett arról, hogy alkalmasak vagyunk egy ilyen nagy sportesemény megrendezésére. Úgy véljük, a versenyek erős alapot adnak a pályázatunknak” – nyilatkozta a nagykövet.

A 2032-es olimpiára a két Korea közösen szeretne pályázni, illetve India is jelezte már kandidálási szándékát.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2025-ben dönt majd a 2032-es rendezőről.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »