AK: tovább titkolózik az Európai Bizottság az oltások kapcsán

Tovább titkolózik az Európai Bizottság az oltások kapcsán – közölte az Alapjogokért Központ szerdán a Facebook-oldalán.

Bejegyzésükben arra hívták fel a figyelmet, hogy miközben az Európai Unió által beszerzett egyes, koronavírus elleni vakcinák ára emelkedik, a folyamatosan az „átláthatóságot” emlegető Európai Bizottság nem ad információt sem erről, sem az oltóanyag-szerződésekről.

Azt írták, a Pfizer és a Moderna is emeli az oltása árát Európában, az Európai Bizottság reakciója azonban nem ismert. „A testület az üzleti titok mögé bújva továbbra sem oszt meg információkat a nyilvánossággal” – fogalmaztak.

Hírdetés

A bizottság „elhibázta a korábbi vakcinabeszerzéseket, gyengén teljesített a vakcinák szétosztásában és a vakcinaigazolvány bevezetésében is” – sorolta az Alapjogokért Központ.

Hozzátették, úgy tűnik, hogy „a rossz széria folytatódik: a bizottság nem tud eredményesen fellépni a gyógyszercégek agresszív árpolitikájával szemben, ennek pedig a tagállamok adófizetői láthatják kárát”.

Megjegyezték azt is, hogy miközben a bizottság számon kéri a „jogállamiság” jegyében egyes tagállamokon az átláthatóságot, a kettős mérce „szemmel látható”: önmagára vonatkozóan az Európai Bizottság nem tartja fontosnak a transzparenciát, nem hozza nyilvánosságra az uniós vakcinaszerződéseket és nem ad választ most az áremelkedés okaira vonatkozóan sem.

Mindez szerintük jól illeszkedik a bizottság eddigi gyakorlatához. „Az uniós testület munkájának átláthatósága számos területen nem biztosított, legyen szó az uniós intézmények humánpolitikájáról vagy a nyílt társadalom politikai NGO-inak uniós lobbitevékenységéről” – írta az Alapjogokért Központ.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »