Ajánlásgyűjtés: így ellenőrizheti, visszaéltek-e az adataival

Ajánlásgyűjtés: így ellenőrizheti, visszaéltek-e az adataival

Hétfő délután négy órakor lejárt az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra. A választáson csak azok indulhatnak jelöltként, akiknek eddig az időpontig sikerült összegyűjteniük ötszáz érvényes ajánlást az ajánlóíveken, leadták őket a választási bizottságnál, és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették.

Azonban az utóbbi hetekben több esetben is felvetődött az aláírás-hamisítás gyanúja, számos példát láthattunk arra, hogy próbálnak visszaélni a választópolgárok adataival:

Kassai Dániel, az LMP helyi országgyűlési képviselőjelöltje szerint például a választási iroda jelezte neki, hogy több párt ívén is szerepel az aláírása, ő azonban azt állítja, csak egyetlen pártnak írt alá.az Index azt írja, vizsgálat indult Lévai Katalin volt MSZP-s politikus és miniszter zuglói ajánlásai miatt: a portálnak Komlódi Gábor, a helyi választási bizottság MSZP-s delegáltja azt mondta, az aláírások nem egyeztek a kettős ajánlásoknál, ráadásul a zuglói önkormányzat több fideszes képviselőjének neve is szerepelt a politikus ívein.ugyancsak az Index számol be arról, hogy az Együtt mezőhegyesi tagja, Kovács István két pártnak adott be ajánlást a Békés megyei, Orosháza központú választókerületben, de a helyi választási bizottságtól kikért adatokból az derült ki, hogy a két párton kívül további 11 párt ívein is szerepel a neve;a 24.hu értesülései szerint elhunytak aláírásával adtak le ajánlásokat egyes képviselőjelöltek Monoron. A portálnak a Pest megyei város aljegyzője megerősítette a választási csalás gyanúját, azt azonban nem árulta el, hogy mely pártok éltek vissza a halottak kegyeleti jogaival.a helyi választási bizottság vasárnap közölte, hogy hamisított aláírásokat talált az LMP kisvárdai ajánlóívein, emiatt rendőrségi feljelentést tesz.a Jobbik szombaton jelentette be, hogy Békés megye 4. számú választókerületében csalásra utaló körülmények merültek fel: egyes pártok ajánlóíveinek az átvizsgálásánál több esetben is megegyező sorrendben követték egymást ugyanazoknak a választásra jogosult polgároknak az adatai. Az is feltűnő volt, hogy a több lapon is szereplő, ugyanazon névvel és adatokkal megjelölt személynél eltérő az aláírás.az Alfahír azt írja, a Hajrá Magyarország Párt ívein szerepel Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének neve is. Péterfalvi a portálnak világossá tette, hogy nem adta ajánlását ennek a pártnak.és a Momentum még egy felvételt is közzétett arról, ahogy egy férfi, aki tájékoztatásuk szerint a Tempo Párt képviselőjelöltjeként tünteti fel magát, választási csalásra buzdítja aktivistájukat.

http://mno.hu/

Mint megírtuk, többes ajánlási rendszer van, vagyis a választópolgár több párt jelöltjét is ajánlhatja. Azt viszont lapunk kérdésre korábban Pálffy Ilona, a választási iroda elnöke is megerősítette: nem tudják ellenőrizni, hogy az aláírások, a választópolgárok adatai eredetiek-e. Nem tudják megakadályozni, hogy a 96 párt kereskedjen egymás között az aláírásokkal annak érdekében, hogy minél több párt egyéni jelöltjének összejöjjön az induláshoz szükséges 500 ajánlás.

Az egyébként már 2014-ben is gyanús volt, hogy két hét alatt teljesen ismeretlen pártok képesek voltak annyi egyéni jelöltet indítani, hogy országos listát is állítottak.

Így ellenőrizheti, visszaéltek-e az adataival

A választópolgároknak azonban van lehetőségük arra, hogy ellenőrizzék, kiket ajánlottak, és – figyelembe véve az elmúlt hetek tapasztalatait – ezt érdemes is lehet megtenni.

Hírdetés

Összefoglaltuk, mit kell tennie annak érdekében, hogy megtudja, visszaéltek-e az adataival:

a választópolgárok a lakcímük szerint illetékes országgyűlési egyéni választókerületi választási irodánál (jegyzőnél) érdeklődhetnek, hogy a leellenőrzött ajánlások között szerepelt-e olyan, amely az ő adataikat tartalmazza;itt fontos megjegyezni, hogy a jelölt által leadott ajánlásokat addig ellenőrzik, amíg 500 érvényes ajánlást találnak, vagyis az ezeken felüli – esetleg több ezer – ajánlás ellenőrzésére már nem kerül sor;az ezzel kapcsolatos érdeklődésre július 9-ig van lehetőség, személyesen, levélben és e-mailben is.

Több mint 1300 jelöltet nyilvántartásba vettek

A Nemzeti Választási Iroda szerda reggeli adatai szerint egyébként 3005 jelöltet jelentettek be határidőig, ebből 88 független, a többit összesen 75 jelölőszervezet állította – írja az MTI.

A választási bizottságok 1307 jelöltet már nyilvántartásba vettek, közülük 29-en függetlenek, a többiek 61 jelölőszervezethez tartoznak. Összesen 581 jelölt nyilvántartásba vételét tagadták meg, ebből 11 független. A választástól már visszalépett 3 független jelölt, valamint további 33 párt 50 jelöltje.

A Fidesz-KDNP-nek 106 egyéni választókerületi jelöltjét vették már nyilvántartásba, a Jobbiknak és az LMP-nek 104-104, a Momentum Mozgalomnak 76, az MSZP-Párbeszédnek 58, a Magyar Munkáspártnak 53, az Összefogás Pártnak 51, a DK-nak 46 nyilvántartásba vett jelöltje van.

Huszonhétnél több egyéni jelöltjét vették már nyilvántartásba a Magyar Igazság és Élet Pártjának (42), a Kell az Összefogás Pártnak (41), a Magyarországi Cigánypártnak (39), a Családok Pártjának (38), a Közös Nevező 2018-nak (37), a Szegény Emberek Magyarországért Pártnak (35), az Együttnek és az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Pártnak (30-30), valamint a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártjának (29).

Az NVI adatai szerint az országos listájukat kedd délután 4 óráig bejelentő pártok közül néhány esetében várhatóan nem lesz meg az országos lista állításának feltétele.

http://mno.hu/

A legtöbb jelölt a hajdúszoboszlói választókerületben indulnaA Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint a legtöbb egyéni választókerületi jelölt a Hajdú-Bihar megyei 5. számú egyéni választókerületében indulna az áprilisi választáson: 53 jelölt adta le ajánlásait, ebből a választási bizottság 18-at már nyilvántartásba is vett, a többiek nyilvántartásba vételéről péntek éjfélig kell dönteni.Ezen felül nyolc olyan választókerület van, ahol legalább 40 jelöltet jelentettek be: a békéscsabai országgyűlési egyéni választókerületben (oevk) 47 jelölt indulna, a főváros 17-es választókerületében (XXI. kerület) és a salgótarjániban 45-45 jelölt indult volna, a kazincbarcikaiban 43, a sátoraljaújhelyi és vásárosnaményi körzetben 41-41, az egri és nyíregyházi választókerületben pedig 40-40 jelölt adta le ajánlásait.A legkevesebb jelölt a fővárosban indulna: mindössze 8 jelölt adta le ajánlásait a fővárosi 3-as oevk-ban (XII. kerület), és 9-9 az 1-es és a 4-es oevk-ban (V. kerület és II. kerület), ezeken kívül nincs olyan választókerület az országban, ahol 10, vagy annál kevesebb jelölt indult volna.A főváros XIII. kerületében (7. oevk) ugyan 27 jelöltet jelentettek be, de 21 nyilvántartásba vételét visszautasították, így itt mindössze 6 jelölt indulhat. A 3. oevk-ban (XII. kerület) a 8 jelöltből 7-et már nyilvántartásba vettek, egy nyilvántartásba vételét pedig visszautasították, így itt mindössze 7 jelölt indulhat, és ugyanez a helyzet az 1-es oevk-ával (V. kerület), itt a 9 jelöltből 2-t elutasítottak, azaz várhatóan 7 jelölt szerepel majd a szavazólapon. Eddig a legtöbb jelöltet a főváros 17-es választókerületében (XXI. kerület) utasították vissza, összesen 22-t, a fővárosi 7-es ovk-ban (XIII. kerület) pedig 21-et.(MTI)


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »