Ajándék az összetartozás jegyében

Ajándék az összetartozás jegyében

Összesen 15 gömöri oktatási intézmény részesült azokból az adományokból és ajándékcsomagokból, amelyeket a budapesti Szent László Társulat gyűjtött és juttatott el a Felvidékre.

A Balog-völgyi intézményeknek szánt csomagok átadására a nagybalogi alapiskolában került sor, ahol a szervezők nevében Pósa Homoly Erzsébet, a Rákóczi Szövetség, valamint a Szövetség a Közös Célokért rimaszombati területi irodájának munkatársa köszöntötte az egybegyűlteket. A helyi alapiskolások egy rövid műsorral kedveskedtek. Pál Gabriella felkészítő tanár vezetésével, Az öregember és a pokróc című mesét játszották el a vendégeknek.

Czibolya Gábor, a Szent László Társulat elnöke elmondta, hogy nemcsak június 4-én, a nemzeti összetartozás napján, hanem az év többi részében, minden egyes nap fontos megélni az összetartozás érzését. A társulat nevében az összetartozást azzal szeretnék kifejezni, hogy olyan adománygyűjtést folytatnak, amibe bárki bekapcsolódhat, aki fontosnak tartja a határon túli magyarság megmaradásának ügyét. Rámutatott, hogy ez a közös szülőföldünk, amelyért a pedagógusok, a kultúrával foglalkozók tesznek a legtöbbet, mivel véleménye szerint a jövő nemzedékének nevelése számít az elsődleges feladatnak.

Mint elmondta a gyűjtésbe 19 évvel ezelőtt vágtak bele, s az elmúlt évek során fokozatosan kiegészítették a programot. Először az árvaházaknak és gyerekotthonoknak gyűjtöttek, aztán már a rászoruló családoknak is. Ezúttal pontosan 30 budapesti és környékbeli helyszín – 25 iskola és 5 plébánia – kapcsolódott be az ajándékozásba, s összesen mintegy 5 tonna adomány gyűlt össze. Ezt a mennyiséget 25 önkéntes segítségével válogatták át és csomagolták be.

Hírdetés

A gyerekeknek szánt csomagokba könyvek, játékok, édességek kerültek, de tisztálkodási szereket is vételezhetett minden intézmény. Felvidékre 2,5 tonna adomány érkezett, főként Gömörbe, Szepsi környékére, valamint a Bodrogközbe.

A gömöri települések közül Bátka, Nagybalog, Uzapanyit, Cakó, Nemesradnót, Balogiványi és Rimaszécs óvodái és iskolái, valamint a térségben működő Csemadok alapszervezetek részesültek a felajánlásból. Az intézmények vezetői hálásan vették át a csomagokat, amit aztán a gyermekek még nagyobb lelkesedéssel bontottak ki.

A Szent László Társulatot az adományok kiszállításában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület segíti. A felvidéki helyszíneken túl a Partiumba és Délvidékre, illetve a nehéz helyzetben lévő Kárpátaljára (a munkácsi püspökséghez, vagy a ráti Szent Mihály Gyermekotthonhoz) is juttattak a magyarság összefogását jelképező felajánlásokból.

Megjelent a Magyar7 hetilap 4. számában.

      


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »