Ahol nagyon bejött a Jobbik és a baloldal együttműködése

Ahol nagyon bejött a Jobbik és a baloldal együttműködése

Sok településen hiába álltak össze a balliberális összeborulás pártjaival a radikálisok, nem sikerült elhódítaniuk a polgármesteri címet a kormánypártok jelöltjeitől. Ahol viszont sikerült az új keletű összefogás, ott kiemelkedő eredményt értek el a radikális-szocialista támogatottak.

Ahol nem jött össze

Szécsényben Stayer László Péter, a kormánypártok jelöltje maradt a polgármester, a voksok több mint 50 százalékát szerezte meg, míg dr. Serfőzőné dr. Fábián Erzsébet, a szocialisták és a gyurcsányisták közös jelöltje csak 30 százalék körüli eredményt ért el.

Előzetes cikkünkben azt írtuk, hogy Érsekvadkerten nagy valószínűség szerint a Jobbiknak és a baloldalnak sem volna ellenére, ha a függetlenként induló Őszi Attila nyerne. A mutatvány nem sikerült, a polgári pártok színeiben ugyanis Kovácsné Nagy Mária polgármester győzedelmeskedni tudott, még ha csak 300 szavazattal is.

Jászapátin az MSZP-hez ezer szálon kötődő Borics László hiába akart közös listát a radikálisokkal, kísérlete elbukott, ugyanis Farkas Ferenc, a Fidesz–KDNP jelöltje fényes diadalt aratott, a szavazatok 58 százalékát megszerezve.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szakáldon hiába lépett vissza a baloldali elkötelezettségű Biró János a jobbikos Bíró László javára, itt dr. Barnóczki Károly független jelölt nyert.

Mátészalkán a baloldal a DK kivételével beállt a Jobbik kompenzációs listájának első helyén szereplő Katona Péter mögé, a szavazatok 60 százalékát mégis a Fidesz–KDNP embere, Hanusi Péter kapta.

A Békés megyei Kevermesen hiába támogatta a névleg független Tarr Józsefnét a Jobbik és a baloldal, a szavazatok 90 százalékát a kormánypárti Lantos Zoltán kapta.

Az ugyancsak békési Nagykamaráson szintén nagyon kikapott Nagy Sándorné, aki a baloldal és a Jobbik közösen támogatott jelöltje volt, a kormánypárti induló, Pelle István ugyanis 60 százalék felett teljesített.

A szabadszállási Szekér Istvánról, a Jobbik polgármester-jelöltjéről azt írtuk: a volt baloldali polgármester biztatása látszik megmozdulásaiban és kommunikációjában. Hiába, ugyanis a kormánypárti Báldy Zoltán a szavazatok 70 százalékát szerezte meg.

Hírdetés

Balatonbogláron a baloldal egy jól csengő nevű formáció, a Városvédő Egyesület színei mögé bújt el, méghozzá a Jobbikkal együttműködve, így sem tudott nyerni a fideszes Mészáros Miklóssal szemben.

A szintén somogyi Lengyeltótiban is mindenki felsorakozott a kormánypártokkal szemben, de dr. Kovácsné Füstös Erzsébet Jusztina, nem tudott nyerni.

Fonyódon a baloldal és a Jobbik közösen támogatott egy független jelöltet Kiss Zoltán István személyében, de ő alulmaradt a polgári pártok jelöltjével, Hidvégi Józseffel szemben.

És ahol összejött

A szabolcsi Gávavencsellőn mindössze három százalékkal nyert a Jobbik és a baloldali összeborulás függetlennek álcázott jelöltje a kormánypárti indulóval szemben.

Rakamazon is lemaradt a polgári pártok képviselője a civil szerveződés mögé bújtatott baloldali-radikális győztessel szemben.

A Békés megyei Nagyszénáson Nyemcsok János mögött szintén ott áll a baloldal és a Jobbik, s a közös jelölt fölényesen nyert a jobbközép indulóval szemben.

Így járt a nem messze fekvő Gádoroson dr. Prozlik János László is, őt a Fidesz és a KDNP mellett a helyi hagyományőrzők is támogatták, mégis a baloldal és a Jobbik emberére, a független Maronka Lajosra szavazott az urnához járulók 66 százaléka.

Hajdúszoboszlón Sóvágó László mögé sorakoztak föl „névtelenül” az ellenzékiek, a voksok 65 százalékát kapták meg, szemben a Fidesz és a KDNP indulójával, Györgyi Zoltánnal, aki 34 százalékot kapott.

Csongrádon a „független” Bedő Tamás ha szorosan is, de nyerni tudott a fideszes Kőrösi Tibor előtt.

Szentesen – talán a furcsa baloldali-radikális összjáték miatt – Szibrik Imrének és Szabó Zoltánnak is sikerült megelőznie a kormánypártok emberét, Bozó Zoltánt.

Dr. Lengyel Róbertet egy DK-tól Jobbikig ívelő nagykoalíció támogatta Siófokon, húzásuk bejött, megszerezték ugyanis a voksok 65 százalékát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »